Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: Max Max / Unsplash

Lakáspiac a kamatvágás után: mi lesz a hitelekkel?

Hosszabb távon lehet lakáspiaci és lakáshitelpiaci hatása a Magyar Nemzeti Bank keddi döntésének, miután négy év után kamatott csökkentett. A lakásárak esetében a következő hónapokban inkább stagnálás, mérsékelt csökkenés várható.

15 bázisponttal csökkentette az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa, 0,90 százalékról 0,75-re, június 24-i hatállyal – írtuk tegnap a forbes.hu-n.

Az Ingatlan.com és a Money.hu közös összefoglalója az MNB döntésének lehetségek hatásait vizsgálta.

A régi szabály még mindig igaz: érdemes fix kamatozású hitelt felvenni

„Amennyiben a bankközi kamatokba (BUBOR) beépül a 15 bázispontos kamatvágás, elméletileg csökkenhetnének a változó kamatozású hitelek kamatai és törlesztőrészletei is. Ugyanakkor nem biztos, hogy ez megvalósul, mert

a koronavírus-járvány negatív gazdasági utóhatásai hatásai miatt a bankok kockázata a korábbi időszakhoz képest növekedett, ami pedig beépül a hiteltörlesztőkbe is”

– állítja Németh-Simkó Judit, a Money.hu kommunikációs vezetője a Forbesnak eljuttatott közleményében.

Kiszámíthatóbb és biztonságosabb a változó kamatozású konstrukciók helyett fix kamatozású lakáshiteleket választani, ezeknél ugyanis akár 5, 10, 20 évig is változatlan maradhat a havonta törlesztendő összeg. A bankközi BUBOR-kamatok, köztük a három, a hat és tizenkét hónaposak folyamatosan változhatnak, negatív és pozitív irányban egyaránt, ez pedig kevésbé kiszámíthatóvá teszi a törlesztőrészleteket.

A kamatcsökkentés nincs közvetlen hatással a keresletre és az árakra

Balogh László, az Ingatlan.com gazdasági szakértője elmondta, hogy az elmúlt időszakban már eddig is majdnem minden második lakásvásárlást hitelből finanszíroztak a vevők. A hivatalos jegybanki adatok szerint a lakóingatlan-adásvételek 46-47 százalékánál kaptak szerepet a lakáskölcsönök.

Ez az arány várhatóan nem fog megugrani a következő időszakban az olcsóbb kamatok következtében. Már csak azért sem, mert a koronavírus-járvány miatt kialakult kedvezőtlen gazdasági helyzetben és az egyelőre bizonytalan kilátások miatt a háztartások eleve óvatosabban állnak a hitelfelvételhez.

A mostani kilátások alapján a szakember arra számít, hogy rövid távon, a következő hónapokban országos szinten az eladósorba kerülő lakások ára stagnálhat vagy csekély mértékben tovább mérséklődhet.

Fotó: Max Max / Unsplash
Oszd meg!

Okosnak és bölcsnek lenni két különböző dolog.