Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Négy éve nem volt ilyen: kamatot csökkentett az MNB

15 bázisponttal csökkentette az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa, 0,90 százalékról 0,75-re, június 24-i hatállyal. Az intézkedés hatására tovább gyengülhet a forint.

Az MNB honlapján azt írja indoklásként, az MNB „mandátuma a jelenlegi rendkívüli makrogazdasági környezetben is az árstabilitás elérése és fenntartása, a pénzügyi stabilitás megőrzése, valamint a Kormány gazdaságpolitikájának támogatása. A beérkezett adatok alapján a hazai gazdaság idei évi teljesítménye a korábban vártnál mérsékeltebben alakul, miközben az inflációs kilátások tartósan lefelé mozdultak el. Az árstabilitás fenntartása és a gazdasági növekedés helyreállításának támogatása érdekében szükségessé vált a monetáris kondíciók finomhangolása.”

Ahogy az Index emlékeztet, az MNB négy évig nem nyúlt az alapkamathoz, a mostani válságban a forint védelmében a legtöbben inkább kamatemelést vártak.

Az alapkamat az elmúlt években jelentőségét veszítette, viszont az egyhetes betéti tendereken az alapkamaton fogadta be az ajánlatokat a jegybank; ezt már az Equilor Befektetési Zrt. sajtóközleményben kiadott gyors villámkommentje írja. Nagy valószínűséggel a továbbiakban is így lesz, tehát a kereskedelmi bankok a korábbinál alacsonyabb kamatot fognak kapni a betétekért.

Összességében mérsékelten likviditást szorít ki a jegybank a mai döntésével.

Továbbra is növekedést prognosztizál az MNB

Az idei évben 0,3-2,0 százalékos GDP-bővülést várnak, jövőre 3,8-5,1 százalékost, míg 2022-ben 3,5-3,7 százalékost. Az adószűrt maginfláció idén 3,3-3,5 százalékos, jövőre 2,6-2,7 százalékos lehet a jegybank szerint.

Más jegybankok egyelőre kivárnak. Az amerikai Federal Reserve és az Európai Központi Bank is kiváró álláspontra helyezkedett, de az európai jegybank részéről nem maradtunk bejelentés nélkül e hónapban. A pandémiás-vészhelyzeti eszközvásárlási program (PEPP) keretösszegét jelentősen, 600 milliárd euróval növelték, így a teljes keretösszeg 1 350 milliárd euró lett, a végdátumot pedig meghosszabbították 2021. június 30-ig. A jegybank a közös európai kötvénykibocsátásra készül, ezzel is jelezte a piaci szereplőknek, hogy a friss adósság jelentős részét megvásárolnák. Az amerikai jegybank egy héttel később tartott kamatdöntő ülést, ahol nem volt új bejelentés, de meglehetősen pesszimista előrejelzéseket tettek közzé. A Fed várakozása szerint az idei évben 6,5 százalékkal eshet vissza az Egyesült Államok gazdasága. A jegybankárok között tartott felmérésből kiderült, hogy a többség 2022-ben sem vár kamatemelést.

Tovább gyengülhet a forint

Mind az euró-forint, mind a dollár-forint árfolyamgrafikonja arra utal, hogy a következő időszakban inkább forintgyengülés várható. Az euró-forint jegyzése a mai kereskedésben átlépte a 347,50-es szintet, a következő potenciális megálló 350 közelében húzódik, ezt követően pedig a 355-356-os zóna lehet elérhető. A dollár-forint árfolyamában a 310-es szintre érdemes figyelni, melynek áttörése esetén elsőként a 312-es, majd a 316-os magasságokat érheti el.

Borítókép: Matolcsy György, az MNB elnöke online sajtótájékoztatón jelenti be az MNB 3000 milliárdra rúgó gazdaságvédelmi lépéseit 2020 áprilisában
Oszd meg!