Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Pontosabbak a PCR-tesztnél is, mégsem indult meg a kutyák tömeges képzése. Miért?

A covidot kiszagoló kutyákat már reptereken és Amerikában kosárlabda meccseken is bevetettek. Kutatások alapján a kiképzett ebek akár száz százalékos pontossággal megérzik a vírus szagát, de ahhoz, hogy világszerte dolgozhassanak, többre van szükség. 

A kiképzések szakértői szerint ahhoz, hogy széles körben is használhassák őket több hiányosságot is ki kellene küszöbölni, például szükség lenne hivatalos és egységes szabályozásra és az alkalmasságukat bizonyító dokumentumokra is. Emellett probléma lehet még a megfelelő logisztika és a kutyák kiképzésének magas költsége is.

Mit tudnak pontosan kiszagolni a kutyák? 

Azok az ebek, akik bomba vagy drogkereséssel foglalkoznak egyértelmű szagokat keresnek, a covidot kiszagoló kutyák esetében a kutatók viszont még csak azt tudják, hogy a kiképzett állatok meg tudják különböztetni a fertőzöttek verejtékét és a vizeletét a nem fertőzött személyekétől.

Arra még nem jöttek rá, hogy ekkor pontosan milyen vegyületeket azonosítanak.

Ahhoz, hogy egy egységes szabályrendszer kialakulhasson a vírust kiszagoló kutyákra vonatkozóan erre az információra is szükség lenne. Az állatok kiképzésénél azt is figyelembe kell venni, hogy az etnikumunk, a korunk és az étrendünk is kihat arra, hogy milyen az illatunk, így az oktatásuk egy sokkal bonyolultabb és drágább folyamat, mint a drogkereső kutyák esetében – írja a New York Times.  

A kiképzésben részt vevő embereknek nem csak különböző korúnak és etnikumúnak kellene lenniük, hanem olyan alanyokra is szükség lesz, akik nem koronavírusosak, de olyan betegségük van, amely hasonló tünetekkel járhat. Nyilvánvalóan döntő hiba lenne, ha az állatok egy influenzást összetévesztenek egy covidossal, így azok a kutyák, akik a lázzal vagy tüdőgyulladással kapcsolatos illatok alapján jeleznek valakit koronavírusosnak hatástalanok lennének.

A kutyákat verejték, nyál vagy vizelet alapján tudják kiszűrni a betegeket, de jelenleg még erre sincs egységes irányelv, hogy melyiket használják.

Az Egyesült Arab Emírségekben vizeletminták alapján dolgoztak, Miamiban egy sor ember között sétálva próbálták kiszűrni a vírusosokat.

Hatékonyak, de drágák

A kutyák által eddig pozitívnak jelzett eseteket általában PCR teszttel is igazolták. Egy, a múlt héten publikált kutatás alapján azonban az állatok még hatékonyabbak voltak a tesztnél is.

Szakértők szerint, ha a jövőben széles körűen szeretnék használni a covidot kiszimatoló kutyákat, akkor pontos szabályozásra lesz szükség arról, hogy hogyan kell kiképezni a kutyákat és hogyan kell értékelni a teljesítményüket.

További probléma lehet, hogy ha egyértelmű szabályozás lesz is, elegendő kiképzett kutya még nem biztos.

Amerikában például a bombákat kiszimatoló kutyákból is évek óta hiány van, a kiképzésük hosszú ideig tart és a feladatra alkalmas ebeket sem könnyű megtalálni.

A megfelelő állatokat átképezhetik egyik illatról a másikra, de felmerül a kérdés, hogy mi történik akkor, ha egy egyaránt covid és bombák kiszimatolására is kiképzett kutya jelez egy reptéren.

Bár a képességük adott, az, hogy hogyan fogjuk a jövőben a kutyák szimatát használni a költségektől is függ. Egy alkalmas kutya körülbelül 10 ezer dollárba (2,9 millió forint), a kiképzése pedig 16 ezer dollárba (4,6 millió forint) is kerülhet.

Fotó: Jamie Street // Unsplash

Oszd meg!