Üzlet

Kutatócsoport alakul az MTA-n, ami a munkaidő csökkentésének lehetőségeit vizsgálja

Forbes
2020. január 07. 1 perc olvasás

Antal Miklós humánökológus vezetésével indul egy hosszabb projekt a Magyar Tudományos Akadémián.

A kutatóval az mta.hu-n készült interjú, melyben Antal Miklós a projektről elárulta, hogy a fogyasztói társadalom alternatíváját próbálják megtalálni benne. “Egy olyan új víziót, amelyre az emberek adott esetben azt tudják mondani, hogy ez kívánatosabb számukra, mint amit a 20. század közepe óta csináltunk. Cél az is, hogy olyan irányba formáljuk az emberek gondolkodását, hogy ez hosszabb távon társadalmi normává tudjon válni.” – tette hozzá.

A munkaidő csökkentésének lehetősége forró téma az utóbbi időben, legutóbb a Microsoftnál lépték meg, de a cég szintű megoldásokat Antalék nem fogják vizsgálni, mert túl kicsi mintát jelentenének.

Antal Miklós az interjúban azt mondta, az első két évben csak félállásban vezeti majd a kutatást, mert közben egy német szakpolitikát vizsgál egy másik kutatásban Bécsben – az egyik német szakszervezetnek sikerült kiharcolnia, hogy a tagjainak csak heti 28 órát kelljen dolgozni.

A magyar csapat még nem állt össze, de Antal szerint közgazdászokból, szociológusokból, pszichológusokból és humánökológusokból fog állni. Korábbi kétrészes interjúnk a humánökológussal kapitalizmusról és karbonlábnyomról az alábbi linkeken érhetőek el.