rövid hír

Külföldi fegyverszállítmányokat is támadnak az oroszok

Forbes
2022. április 19. 2 perc olvasás

Az orosz védelmi tárca szóvivőjének közlése szerint külföldi fegyverszállítmányokat semmisítettek meg Lvivben az orosz légierő. Zelenszkij hétfő este bejelentette, hogy megindult a háború második szakasza, az oroszok elindították az offenzívát a Donbaszért. 

Precíziós levegő-föld rakétákkal semmisítette meg az orosz légierő Lviv térségében az ukrán fegyveres erők logisztikai parancsnoksága 124. egyesített logisztikai támogató központját, benne az elmúlt hat nap alatt beérkezett külföldi fegyverszállítmányokkal – jelentette ki hétfő esti hadijelentésben Igor Konasenkov vezérőrnagy.

  • az orosz légierő nagypontosságú rakétákkal 16 ukrán katonai létesítményt pusztított el, köztük egy nagy lőszerraktárt is a Kijev környéki Vaszilkiv település közelében.
  • orosz harci gépek 84 katonai létesítményre mértek csapást, köztük Dnyipróban egy Tocska-U harcászati rakéta-robbanófejeket javító üzemre.
  • rakétaerők és a tüzérség egységei a hadijelentés értelmében 331 katonai létesítményre mértek csapást.

Helyi jelentések szerint Lvivben civil célpontot is ért rakétatámadás, heten meghaltak.

A tábornok azt is mondta, hogy a háború kezdete óta az ukrán fegyveres erők 139 repülőgépet, 483 drónt, 250 légvédelmi rakétarendszert, 2337 harckocsit és páncélozott harcjárművet, 254 rakéta-sorozatvetőt, 1009 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 2196 speciális katonai járművet veszítettek. Az ehhez hasonló beszámolókat mindkét féltől érdemes fenntartásokkal kezelni. 

Elindult a háború újabb szakasza

Zelenszkij este bejelentette, hogy megindult az orosz offenzíva a Donbaszért, vagyis elindult a háború második szakasza. Bár az oroszok a keleti frontra koncentrálnak, továbbra is rakétáznak más városokat is, Lviv mellett Kijevet is. Az ukrán kormány szerint Moszkva nem mondott le arról, hogy idővel újra ostrom alá vegye Kijevet.