Fotó: Orbital Strangers
Fotó: Fotó: Orbital Strangers
Üzlet

Közzétette Barabási Albert-László laborja azoknak a hatóanyagoknak a listáját, amik szóba jöhetnek a koronavírus ellen

Forbes
2020. április 17. 1 perc olvasás

Hálózatkutatással és mesterséges intelligenciával kutatják a lehetséges hatóanyagokat a magyar–amerikai fizikus-hálózatkutató laborjában.

Fontos bejelentést tett Barabási Albert-László fizikus-hálózatkutató bostoni laborja, szúrta ki a Portfolio.hu. Barabásiék hálózatkutatással és a mesterséges intelligencia segítségével keresik a COVID-19 ellenszerét az emberi fehérjék és a hozzájuk kötődő vírusfehérjék kapcsolatának vizsgálatával, illetve azzal, hogy a már meglévő gyógyszerek, kezelések és azok kombinációja hogyan hathat a vírus ellen. A céljuk az, hogy megértsék a vírus által kiváltott fenotípus mechanizmusát és azonosítsák a lehetséges gyógyszereket.

Április elsején a labor arról számolt be, hogy rendelkezésükre áll a potenciálisan működő gyógyszerek listája, április 16-án, csütörtökön Barabási már azt írta Facebook-oldalán, hivatalosan is közzétették a 86 lehetséges ellenszert felsorakoztató listát. A sokat vitatott klorokin és a hidroxi-klorokin (a malária és bizonyos autoimmun betegségek kezelésére szolgáló hatóanyagok) az ő listájukon is szerepel. Kutatásuk során három gyógyszerújrahasználati stratégiát használtak, mindegyikben rangsorolták a hatóanyagokat attól függően, hogy mennyire lehetnek hatásosak a betegek számára.

Borítókép: Orbital Strangers