fotó: Anthony Esau // Unsplash
Fotó: fotó: Anthony Esau // Unsplash
Üzlet

Közel egymilliós átlag négyzetméteráron mennek az új lakások Budapesten

Forbes
2019. október 07. 2 perc olvasás

Jön az év végi hajrá az új lakások piacán, az árak pedig ehhez igazodnak – adta hírül az Ingatlan.com.

Megkezdődött a hajrá az új lakások piacán: várhatóan az októberben indult utolsó negyedévben adhatják át az elmúlt egy-két évben elindított társasház-fejlesztések keretében épülő lakások nagy részét. A portál szerint idén fokozódott az új ingatlanok iránti kereslet, 2018-hoz képest 33 százalékos volt a növekedés. Ez az arány Budapesten 18, Pest begyében 57 százalékkal nőtt, ennek oka, hogy a fővárosi ingatlanok ára az egekben van, sokan inkább az agglomerációba költöznek.

Budapesten október elején az eladó új lakások négyzetméterára átlagosan 885 ezer forint volt.

Debrecenben 610 ezer forintot kértek az új lakások négyzetméteréért, Székesfehérváron 607 ezer forintnál tartottak az árak október elején. Szegeden 576 ezer forint az átlagos négyzetméterár. Győrben ennél olcsóbban, 462 ezer forintért kínálták az új lakások négyzetméterét.

Új lakások négyzetméterára 2018. októberben és 2019. októberben. Forrás: Ingatlan.com

Új lakások négyzetméterára 2018. októberben és 2019. októberben. Forrás: Ingatlan.com

„Az utolsó negyedév azért kivételes, mert az 5 százalékos, kedvezményes lakásáfáról szóló eredeti – azóta módosított – jogszabály szerint a 2019 végéig átadott lakásokra vonatkozott az alacsonyabb áfakulcs” – mondta Balogh László vezető gazdasági szakértő.

„Emiatt sok fejlesztő felpörgette az építkezéseket, hogy elkészüljenek a lakások. Az építőipari kapacitás és munkaerőhiány miatt azonban az épülő lakások 40-50 százaléka csúszásban van az eredetileg tervezett átadási határidőhöz képest.”

Borítókép: Unsplash