Kicsoda valójában Soros és mit akar?

Hogy nem ő lett az első és a második címlapunk, még 2013-ban, amikor indultunk, az érthető.  A magyar Forbes mégis induljon magyarországi arcokkal. De a harmadik, már simám lehetett volna, […]

Bővebben

fotó: Freddie Collins// Unsplash

Kösz, Obama! Csúcsot döntött az árfolyam, 600 millió dollárral lett gazdagabb a Netflix vezér

Nem akárki veheti át a Frank Underwood székét az Ovális Irodában. Elképzelhető, hogy a Netflix új Fehér Ház-béli üdvöskéi Amerika korábbi két első embere, Barack és Michelle Obama lesznek.

A pár és a csatorna előrehaladott tárgyalásokat folytatnak egy vitaműsor vagy politikai showműsor kapcsán.

A hír csak hab a tortán a csatorna vezetésének, melynek tőzsdei árfolyama egyébként is szárnyal. Azon a napon, amikor megjelentek a hírek a volt elnöki párral való egyeztetésekről, a cég részvényei csúcsot döntöttek, 330 dolláron is jegyezték a papírokat. Azóta valamelyest korrigált az árfolyam, de az elmúlt egy hónapot tekintve a részvények több mint 10 százalékkal emelkedtek, ami egyúttal azt is jelenti, hogy

a vállalat vezére, Reed Hastings február közepe óta megközelítőleg 600 millió dollárral lett gazdagabb.

A menetelésnek még nincs vége, a Netflix céljai között szerepel, hogy további nyolcmilliárd dollárt tolnak bele a műsorgyártásba, mely már nem csak a szolgáltatóktól vásárolt műsorokat és filmeket jelenti, de saját gyártóbázist és produkciókat is.

Jó úton járnak, Shonda Rhimes producert és a Ryan Murphy forgatókönyvírót már megnyerték maguknak.

Az elképesztő szárnyalás annak a tükrében még érdekesebb, hogy az 1997-ben alapított cég kezdetben DVD-k postai kölcsönzésével foglalkozott. Marc Randolph és Reed Hastings vállalata 2007-ben indította el a világ tévézési szokásait fenekestül felforgató streaming szolgáltatást, majd 2013-ban megérkeztek az első saját sorozatok és filmek is, elsők között a House of Cards, melyben Kevin Spacey alakította a fiktív elnököt, Frank Underwoodot. Az Netflix meneteléséről és térnyeléséről főleg Hastings tehet, aki mindezt úgy érte el, hogy sokáig egyáltalán nem volt köze a szórakoztatóiparhoz.

A váltás bejött, a Forbes szerint jelenleg körülbelül 3,3 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezik.

A műsorszolgáltató egyre inkább bekebelezi a műsorgyártó és a szolgáltatóipart, mellesleg az Icarus című dokumentumfilmmel bezsebelte második Oscar-díját, míg a Master of None című sorozattal elnyerte ötödik Golden Globe-ját is. Ha így haladnak, könnyen elképzelhető, hogy pár éven belül maga Obama is díjazott lesz egy hasonló kaliberű gálán.

fotó: Freddie Collins// Unsplash

Olvasd el Üzlet rovatunk további cikkeit!
Ezeket láttad?
Címkefelhő