Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Koronavírus: új tanulmányok arról, mekkora lehet a tünetmentes hordozók aránya

Fontos adat a koronavírus elleni védekezésben, hogy hány olyan vírushordozó lehet, aki tünetmentes. Nehéz lemodellezni, de az új kutatási eredmények is alátámasztják a társadalmi elkülönülés fontosságát.

Ahhoz, hogy pontosabban meg tudjuk becsülni a koronavírus (Covid-19) terjedését az egyes területeken, és ezzel a várható halálozási arányt, fontos tudni, hogy a fertőzöttek mekkora része tünetmentes vírushordozó. Ez az arányszám segít mindenkinek megérteni, hogy a vírus milyen mértékben terjed valójában.

Két friss tanulmány szerint ez az arány 17,9 százalék lehet.

Ezek a tanulmányok nem tökéletesek, de a betegség jellege miatt elég nehéz pontos képet kapni az arányokról. Kiindulási pontnak mindkettő megteszi – írja az amerikai Forbes.

Diamond Princess: sokat megtudhatunk a betegség terjedéséről

Az egyik, az Eurosurveillance folyóiratban március 12-én publikált elemzés a Diamond Princess hajó tapasztalatai alapján készült. A kiotói egyetem, a Georgia állami egyetem és az Oxford kutatói statisztikai modellt készítettek arról, hogyan terjedt a fertőzés a hajó 3711 utasa és a személyzet között, és a február 5-i első regisztrált megbetegedéstől hogyan jutottak el február 21-re a 634 fertőzöttig. Az orvosok ez idő alatt nem teszteltek mindenkit, csupán 3063 főt, a hajó 82 százalékát. A hiányzó adatokat statisztikai modellszámításokkal pótolták, és ez alapján arra jutottak, hogy a koronavírust elkapó, de tüneteket nem produkáló hordozók aránya végeredményben 15,5–20,2 százalék között mozoghat.

Hasonlóra jutottak a japán Hokkaido egyetem szakemberei, akik március 13-án az International Journal of Infectious Diseases folyóiratban publikálták eredményeiket. Ők 565, a kínai Vuhanból evakuált japánt vizsgáltak, közülük 30,8 százalék volt tünetmentes pozitív vírustesztje ellenére. (Ezt az eredményt 95 százalékos megbízhatósági intervallum mellett adták ki a hajónál jóval kevésbé kontrollált, a kutatók által vizsgált körülmények miatt.)

Habár a 30,8 százalék nagyobb arányt jelent, mint a fenti intervallum 17,9-es átlaga, az amerikai Forbes újságírója felhívja rá a figyelmet, hogy a 95 százalékos megbízhatósági arány azt is jelenti egyben, hogy a pontos adat 7,7 és 53,8 százalék között lehet.

Ahhoz, hogy a társadalmi távolságtartás íratlan (és sok helyen már rendeletbe vett) szabályait mindenki betartsa, az is elég lenne, ha a tünetmentesek aránya épp hogy csak nulla százalékot fölött alakulna. De egyáltalán nem erről van szó: biztosnak tűnik, hogy rengeteg fertőzött terjeszti a vírust anélkül, hogy tudna róla.

Sajnos a koronavírus-teszt elvégzése nélkül nem mondható meg, hogy valaki fertőzött-e vagy sem, és a tünetmentesség ebben az értelemben teljes tünetmentességet jelent.

Vannak olyan fertőzöttek is, akik – fájdalomküszöbtől és habitustól függően – igen enyhe vagy elviselhető mértékű kellemetlenségeket tapasztalnak. Náluk is előfordulhat a fáradtság és a száraz köhögés, egyeseknél izomfájdalom, orrdugulás, orrfolyás, torokfájás, hasmenés, légszomj.

Már ők is képesek tovább adni a betegséget: szingapúri és kínai esetek alapján készült (az előbbieknél erősebb fenntartással kezelendő), tanulmány eredményei alapján előbbi területen a fertőzések 48 százalékát, utóbbin 62 százalékát a már megfertőzött, de tüneteket még nem produkáló betegek okozták a lappangási idő alatt.

 

"Ma sem lovagolhatsz a Bécsi úton. Ha lovagolni akarsz, kimész a városon kívülre. Ez lesz az autóvezetéssel is."

Debreczeni Gergely, AImovtive, vezető kutató