Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Továbbfejesztették és már külföldön is árulják a mosható, szuperhatékony magyar maszkot

Az Amazonon történő értékesítéssel fedné le az európai piacot, török disztribútorán keresztül pedig az amerikai piacra is betörne a KC Struktur Kft. a Magyarországon kifejlesztett és gyártott maszkjával, amely 99,98 százalékos hatékonysággal szűri a koronavírust, annak mutánsait és a hasonlóan kisméretű vírusokat is.

A Mosonmagyaróváron gyártott maszkot tavaly év végén hitelesítette az Egészségügyi Világszervezet (WHO). A sorozatgyártás december elején indult, Csősz Botond, a vállalkozás egyik tulajdonosa, most azt mondta a forbes.hu-nak, hogy havi 20.000 darab a maximális gyártási kapacitásuk, és eddig mintegy 6000 maszkot adtak el az újabb típusból, a külföldi terjeszkedéstől pedig jelentős bővülést várnak.

Az export Ausztriába valamint Török- és Csehországba már elindult, az egyiptomi export néhány héten belül startol, de már egy Egyesült Királyságban is tárgyalnak, illetve török disztribútorukon keresztül az Egyesült Államokban és további 30 országban terjeszkednének. 

A KC Struktur Kft. csütörtöki sajtótájékoztatóján kiderült, hogy a maszk újabb fejlesztésen ment keresztül: a decemberben bemutatott egyfilteres verziót kétfilteressé alakították, hogy megkönnyítsék a ki- és belégzést, illetve védjék a környezetet, ne legyen kilégzőszelepes a maszk. A teljes maszk – beleértve a szilikon hatású anyagból, termoplasztikus elasztomerből készült maszktestet is  – megkapta az európai uniós PPE-R III. kategóriájú hitelesítést. Így légzésvédelmi félálarcként árulható a termék, és már dolgoznak azon, hogy orvostechnikai eszközként is bejegyeztessék.

A régi és az új maszk. Forrás: KC Struktur

Újrahasznosítható a maszk

A maszk bőrbarát, újrafelhaszálható, mert a maszktestet fertőtlenítőszerekkel vagy kifőzéssel is lehet fertőtleníteni, ez nagy segítség az egészségügyben – hangsúlyozta a cég másik társtulajdonosa, Csősz Boglárka, hozzátéve, hogy orvosokkal is tesztelték a maszkot, akiktől még az a pozitív visszajelzést érkezett, hogy a KC-maszkban nem párásodik a szemüveg, illetve a maszk kialakítása miatt nem is esik le a a szemüveg, ha például lefelé néznek. 

Magyarországon jelenleg a cég webshopjában érhető el a maszk, amelynek ára 16 500 forinttól kezdődik.  A maszkok különlegessége, hogy a használót és a környezetét egyszerre védi a fertőzéstől.

Egyedülálló a maszk abban is, hogy valódi vírusokkal és baktériumokkal tesztelik.

Kállai Miklós, a vállalkozás harmadik tulajdonosa hangsúlyozta, hogy a maszk nemcsak a koronavírus, hanem egyéb vírusok ellen is hatékony, és például gyermekgyógyászati intézmények, koraszülötteket ellátó egészségügyi személyzet, veszélyeztetett betegek számára is ajánlott.

Csősz Boglárka  a maszkban. Forrás: KC Struktur

A KC Struktur számos magyarországi egészségügyi intézménynek, így például a SOTE több klinikai részlegének, a szombathelyi Markusovszky kórháznak, a tatabányai Szent Borbála kórháznak, és a Szent János kórháznak is adományozott maszkokat. 

Itt a harmadik hullám, este újabb adag vakcina érkezik

Borítókép: KC Struktur

  

Oszd meg!