Üzlet

Magyar fejlesztésű maszkot hitelesített a WHO, pedig korábban ők sem láttak hasonlót

Forbes
2020. december 23. 2 perc olvasás

Annyira újszerű a magyar fejlesztők által készített maszk, hogy a WHO-nak még nem volt protokollja a hitelesítésre.

Magyar fejlesztésű maszkot hitelesített az Egészségügyi Világszervezet (WHO). A sorozatgyártás december elején indult, havi 25 ezer maszkot tudnak legyártani, de az alapítók szerin akár 40 ezerig is felvihető a havi mennyiség a meglévő kapacitással. A két alapító Kállai Miklós és Csősz Botond, valamint a céghez később tagként társuló Csősz Boglárka a Telexnek mesélt a cég indulásáról.

A két alapító – egyikük hajó- és gépészmérnök, másikuk építőtechnológus és formatervező – már korábban is közös céget, a KC Strukturt vezették, a tavaszi karantén alatt azon gondolkodtak, mit kezdjenek a hirtelen felszabadult kapacitásaikkal.

Először csak maguknak akartak maszkot csinálni, mert tavasszal komoly hiány volt belőlük a hazai piacon. „Először puha maszkokat nyomtattunk 3D nyomtatón, de nem volt kényelmes.” Aztán apránként kialakították azt a maszktestet, amit kényelmesnek és hosszan hordhatónak gondoltak. A gyártás gyorsítása miatt újrahasznosítható, szilikonszerű anyagot használnak, ami otthon is fertőtleníthető.

Forrás: KC Struktur // Facebook

A magyar maszkok különlegessége, hogy a használót és a környezetét egyszerre védi a fertőzéstől.

A maszkok többsége csak az egyik irányban működik, vagy a használót védi a környezettől vagy fordítva. „A közismert légzésvédelmi FFP-pormaszkok vizsgálatánál a NaCl-tesztek alatt az alsó határérték fél mikron, azaz a 0,5 mikronnál kisebb szennyeződések átjutását nem is vizsgálják, pedig az a koronavírus méretének tízszerese is lehet.” Az FFP-2-es maszkok esetében a bejövő levegő 11 százaléka oldalról vagy alulról érkezik be, szűrés nélkül. A sebészi maszk pedig nem a használót végi, hanem a környezetét a használójától.

A maszk egyik legfontosabb eleme a szűrő: legjobbnak az orvostechnikai eszközökben használt vírusfilterek bizonyultak, de egyrészt ezek formája nem passzolt a maszkhoz, másrészt még senki sem akart ilyen szűrőt telepíteni egy maszkba. Nem volt korábban olyan piaci igény, újrahasznosítható, kétirányú védelmet nyújtó maszkra.

A fejlesztés annyira új volt, hogy előtte a WHO-nak a kétirányú védelem hitelesítésére nem is voltak meg a megfelelő mérési előírásai.

Borítókép: KC Struktur