Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

konténer rendelő_ forbes_koronavírus_ fotó: PID/David Bohmann

Virológus: a delta hullámban elsősorban az oltatlanokat kell védeni

Kemenesi Gábor virológus szerint a delta hullámban az oltatlanokat kell leginkább megvédeni, és az oltottaknak is figyelniük kell arra, hogy ne kapják el és ne adják tovább a vírust. Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke eközben arra hívta fel a figyelmet, hogy gyorsan el kell kezdeni a tesztelést, és vissza kell hozni a védettségi igazolvány használatát. 

Kemenesi Gábor Junior Prima díjas magyar biológus, víruskutató, a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karának adjunktusának írása szerint a delta variáns esetében az oltottak és nem oltottak hasonló mennyiségű vírust ürítenek a felső légutakból amennyiben megfertőződnek. 

Ezt a Public Health England egyik friss jelentésére hivatkozva írta Facebook-oldalán a víruskutató. Kiemelte, hogy

bár az oltás nagyban segíti a súlyos megbetegedés kivédését, a fertőzés esélyét is csökkenti, de nem szünteti meg teljesen, így a terjedés akadályozásában a delta variáns esetében kevésbé lehet fékező hatása.

Ez egyelőre indikatív adat, de felhívja a figyelmünket arra, hogy „a delta hullámban az oltatlanokat kell leginkább megvédenünk, oltottként is figyelni, hogy ne kapjuk el és ne adjuk tovább a vírust és mindezzel óvjuk az egészségügyi ellátórendszer stabilitását is”.

Erre kell figyelni ősszel

Kemenesi szerint, mivel ősszel egyre gyakrabban megyünk zárt terekbe, nagyon fontos figyelni pár dologra, amint a járványügyi helyzet indokolja a legfontosabb, amit tehetünk:

– Beltéren maszkviselés, lehetőleg jó minőségű, jó szűrőképességű, megfelelően viselve

– A szellőztetés nagyon fontos zárt terekben – azok a „jó” és „biztonságos” terek, ahol a légáramlás/légcsere megoldott és folyamatos vagy nagyon gyakori

– Távolságtartás fontossága a cseppfertőzés miatt

– Ne feledjük, azért, mert vakcináltak vagyunk még hordozhatjuk, sőt üríthetjük is a vírust (lásd a most közölt friss adatok)! Bár kétségtelenül továbbra is hatalmas előnnyel indulunk a súlyos megbetegedés és kórházba kerülés ellen.

Víruskutató: szeptemberben érhet el hozzánk a negyedik hullám, október végén pedig berobban a járvány

További, kockázatos variánsok jöhetnek

Kemenesi szerint minden bizonnyal érkeznek majd újabb és újabb variánsok, és amennyiben a világ vakcinálása ugyanilyen egyenlőtlen mértékben halad, a komolyabb járványgócokból a vakcinált társadalmakra is mind nagyobb kockázatot jelentő variánsok születhetnek majd. Szerinte

legyőzhető a delta hullám is, de ahhoz komplex és átgondolt védekezés szükséges.

A komolyabb járványgócokból a vakcinált társadalmakra is mind nagyobb kockázatot jelentő variánsok születhetnek majd. Forrás: CDC/Unsplash

Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke az ATV-ben eközben azt mondta: ő is úgy látja, a negyedik hullámra már most el kell kezdeni felkészülni, le kell vonni a szakmai tanulságokat a korábbi hullámokból.

A kontaktkutatást és a tesztelést szerinte gyorsan el kell kezdeni, és vissza kell hozni a védettségi kártyák használatát.

Ez növelné az átoltottságot, és jelenleg nincs más megoldás, mint az oltás – hangsúlyozta.

Borítókép: PID/David Bohmann

Oszd meg!