Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Izraelben engedélyeztek egy kísérleti stádiumú covidgyógyszert, ami súlyos betegeket is kijuttatott a kórházból

Eddig 16 súlyos betegből 14 legyőzte a koronavírust a gyógyszer megkapása után. Most legalább 50 újabb pácienst fognak ezzel kezelni.

Az izraeli egészségügyi minisztérium engedélyt adott egy koronavírus elleni gyógyszer kiterjesztett használatára, amely eddig 16-ból 14 súlyos tünetekkel kórházban kezelt beteg egy nappal az utolsó dózis beadása után elhagyhatta a kórházat. A kezelések összesen négy napig tartottak.

A Bonus Biogroup által fejlesztett, Mesencure elnevezésű gyógyszer kísérleti szakaszban van, az egészségügyi minisztérium most arra adott engedélyt a Jerusalem Post híre szerint, hogy a második fázisban részt venni kívánó kórházak csatlakozhassanak pácienseikkel a további tesztekhez. Eddig a haifai Rambam kórházban használták a szert, most legalább 50 új beteget fognak ezzel kezelni.

„Ez egy nagyon jó fejlemény, mert tapasztalataink szerint, ha időben alkalmazzák ezt a gyógyszert a súlyos betegeknél, akkor azzal nagyon megnövelik túlélési esélyeiket. Meggyőződésem, hogy a kezelt betegek közül a szer nélkül többen meghaltak volna” – idézi az MTI a Rambamban a kísérleteket vezető orvost, Sadi Hamúdot.

A minisztérium közlése szerint az új medicinát egészséges donorok zsírszövetéből nyert mesenchymalis őssejtekből (MSC) állítják elő, amelyek erősítik a betegek immunrendszerét a fertőzés okozta betegséggel szemben.

A Rambam kórház Haifában Fotó: Rambam Hospital / Facebook

Injekciókúra

 A gyógyszert injekcióval adják be, és az a tüdőbe jutva csökkenti a koronavírus-fertőzés okozta gyulladást, segíti a szövetek helyreállítását, és enyhíti a különböző légúti tüneteket.

 A kutatók szerint a koronavírusos betegek a citokin nevű gyulladásos molekula elszaporodása, nem pedig maga a vírus miatt halnak meg – hangsúlyozta a The Jerusalem Postban még a klinikai tesztelés első szakasza után, májusban a gyógyszerről megjelent írás.

Amikor az immunrendszer túl sok citokint választ ki, akkor citokinvihar robbanhat ki, és ez a túlzott immunválasz elpusztítja az egészséges tüdőszövetet, akut légzési nehézségeket, és végül halált okozhat. Az MSC-k minden emberben megtalálhatók, és a szervezetet ért károk helyreállításáért, valamint számos mindennapi életfunkcióért felelősek.

Borítókép: Rambam Hospital / Facebook

Oszd meg!