Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Ausztriában heti háromszori kötelező covid-teszttel indul a tanév

A tanárokat és diákokat hetente háromszor fogják kötelezően tesztelni koronavírusra Ausztriában az új tanév első három hetében tekintet nélkül arra, hogy be vannak-e oltva vagy sem.

Az MTI írt arról, hogy az iskolák szeptember 6-án nyitnak Ausztria keleti felén, míg az ország többi részében egy héttel később. Heinz Fassmann oktatási miniszter szerint a háromhetes kezdeti fázist követően a járványügyi intézkedéseket a regionális fertőzöttségi mutatókhoz fogják igazítani.

Mint mondta, a szűrővizsgálatok addig fognak önkéntes alapon működni, amíg egy hét alatt a százezer főre jutó fertőzöttek száma száz alatt marad.

PCR-teszt mintavétel után. Fotó: JC Gellidon
PCR-teszt mintavétel után. Fotó: JC Gellidon

Ha a százezer főre jutó fertőzöttségi mutató 100 és 199 közé emelkedik, akkor kötelező lesz a kültéri maszkviselés, és heti három teszt azok számára, akiket nem oltottak be.

Ennél magasabb értékek esetén a felső tagozatokban a tantermekben is maszkot kell majd viselni. A fertőzöttségi arány jelenleg meghaladja a százezer főre jutó száz esetet Ausztria kilenc tartományából négyben.

Az iskolákban már tavaly bevezették az antigén gyorsteszteket, most azonban a kötelező heti három szűrővizsgálatból az egyiket a valamivel pontosabb PCR-teszttel fogják elvégezni. Fassmann hangsúlyozta, hogy ezekkel az intézkedésekkel próbálják elejét venni az iskolák újbóli bezárásának.

Alig nőttek a globális fertőzöttségi adatok – hátradőlhetünk vagy korai az öröm?

Borítókép forrása: Creative Commons // flickingerbrad

Oszd meg!