Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Koronavírus: elmaradhat a világ legnagyobb mobilpiaci csúcstalálkozója

A kiállító nagy techcégek egy része már lemondta a részvételt a világ legnagyobb mobilpiaci és távközlési konferenciájáról. A barcelonai Mobile World Congress (MWC) két hét múlva kezdődne, és a szervezők pénteken ülnek össze, hogy eldöntsék, a koronavírus miatt egyáltalán megtartsák-e a négynapos konferenciát és vásárt.

Pénteken hozhatnak végső döntést a szervezők arról, hogy elmaradjon-e az idei MWC Barcelonában, mivel a kiállítótér 10 százalékát lefoglaló, nagy iparági szereplők már visszamondták a részvételt a koronavírus terjedése miatt – írja a spanyol Expansión. A szervező GSMA rendkívüli megbeszélést hívott össze emiatt: a kérdés az, hogy megtartsák-e a rendezvényt február végén az eredeti időpontban, elhalasszák, vagy teljesen töröljék az idei kiírást.

Több más nagy kiállítóhoz hasonlóan nemrég az Intel chipgyártó és a Vivo is bejelentette, nem vesz részt a barcelonai seregszemlén, utóbbi az Apex 2020 telefonját is itt mutatta volna meg a világnak. Az Intel, akárcsak a többiek, a munkatársai és partnerei biztonságával indokolta a távolmaradást, megköszönve a szervezőknek a támogatást, és egyben jelezték, hogy a jövőben részt kívánnak venni az eseményen. A Sony, az NTT Docomo, a Gigaset, az Amdocs és a CommScope tegnap jelentették be, hogy nem vesznek részt a MWC-n. Szintén előző nap jelezte első kínai cégként a Umidigi, hogy távol marad, mivel komolyan veszik a kínai biztonsági intézkedéseket, és tekintettel vannak azokra, akik a világ más részeiről érkeznek a konferenciára.

A kiállítók standjai a 2017-es barcelonai MWC-n. Fotó: GSMA

Múlt hét szerdán indult meg a visszamondási hullám, akkor a Sony, az LG, az Ndivia és az Amazon jelezte, nem utaznak Barcelonába. A visszamondások már a kiállítótér 10 százalékát érintik, 12 ezer négyzetmétert. Ennek több mint felét az az Ericsson foglalta volna el, amely szintén múlt héten jelentette be távolmaradását. A Sony így is megtartja az első napra tervezett nemzetközi sajtótájékoztatóját, csak nem Barcelonában, hanem saját Youtube-csatornáján keresztül.

Az iparági seregszemlére a világ minden tájáról érkeznek, rendre több mint 100 ezren látogatják meg a távközlési és mobilpiac szereplőinek standjait.

A GSMA idén rekordévre számított több mint 109 ezer látogatóval és 2800 kiállítóval.

Sok pénzt bukhat ezzel a város is, a cégek a reputációjukat is féltik

Látva a lemondási hullámot és tartva attól, hogy beindul a dominóeffektus, a katalán kormány és a barcelonai városháza is kiállt a szervezők mellett a hét elején. Hangsúlyozták, hogy minden lehetséges óvintézkedést megtettek annak érdekében, hogy minimalizálják a koronavírus jelentette kockázatokat, így nem jelent veszélyt részt venni a február 24-27. között megrendezésre kerülő vásáron. Az aggodalom érthető, Barcelonában komoly a konferenciaturizmus is, a vásár elmaradása – közvetve és közvetlenül – 473 millió eurós kiesést is jelenthet a metropolisznak, ráadásul időszakosan több mint 14 ezer embernek ad munkát a MWC generálta felhajtás.

A szállodatulajdonosok már jelezték, egyre több foglalást mondanak le. Ezek nagy részét előre kifizették a résztvevők, akik a lemondással ezt a pénzt bukják, az konferenciaturisták távolmaradása ugyanakkor nagy kiesés a barcelonai szállodaiparnak. Ők jellemzően meghosszabbítják az ittlétüket, egy-két nappal korábban érkeznek, vagy később távoznak.

A lemondást bejelentő cégek – dacára a szigorú intézkedéseknek – a saját reputációjukat is féltik, amihez az is elegendő, ha csak egy valaki megfertőződik Barcelonában a négynapos rendezvény alatt.

A nagy gyártók partnereikkel, ügyfeleikkel, beszállítóikkal együtt utaznak a MWC-re, sokan újságírókat is meghívnak. Csak sajtómunkásból több ezer dolgozik a konferencián minden évben.

A szervezők vasárnap jelentették be, hogy a vírus gócpontjának számító kínai Hupej tartományból senki sem léphet be a vásár területére. A Kínából érkezőkre még szigorúbb korlátozásokat vezettek be, a vendégeket pedig hőkamerákkal pásztázzák majd. A visszamondási hullámot ez sem állította meg, ráadásul a legfontosabb kiállítók estek ki.

A kínai óriáscégek ott lesznek

Eközben a pavilonok és a standok felállítása nem állt meg sőt, egyelőre az eredeti tervek szerint el is készülnek a helyszínnel – az Expansión megjegyzi, jó pár munkás már most védőmaszkban dolgozik azokon a standokon, melyeknek kiállítói továbbra is kitartanak a részvétel mellett.

Utóbbiak között van – a szervezők legnagyobb örömére – a kínai óriás, a Xiaomi. A cég azt kommunikálta, továbbra is az a tervük, hogy ott lesznek Barcelonában, de „folyamatosan követik az eseményeket”.

A GSMA szigorú előírásait betartva, a Xiaomi csak olyan munkatársaival utazik Spanyolországba, akik legalább 14 napja elhagyták Kínát és tünetmentesek. A kínai Oppo is Barcelonában mutatja be új telefonsorozatát, de ott lesz a Lenovo és a ZTE is – igaz, utóbbiak a sajtótájékoztatójukat lemondták, csak standjaikkal lesznek jelen. Ugyanígy ott lesz a Samsung és a Huawei is a kiállítók között, már amennyiben tényleg megtartják a 2020-as eseményt.

Az ázsiai jelenlét egyre markánsabb a MWC-n, tavaly már a résztvevők 16 százaléka érkezett innen, a kiállítóknak pedig a 24%-a. Ha országos bontásban nézzük, honnan érkeztek a legtöbben, Kína tavaly már a negyedik volt ebben a rangsorban.

Borítókép: érdeklődők a kínai ZTE standjánál a 2019-es MWC-n.

 

“Fiam, soha ne ígérd meg egy angol lánynak, hogy elveszed feleségül, hacsak nem gondolod komolyan. Ők elhiszik.”

báró Gelsey Henrik, báró Gelsey Vilmosnak 1942-ben