Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Közelítünk a zöld zónához, de miért nem oltják a gyerekeket?

Tovább javultak a járványadatok, furcsán visszavonulót fújt viszont az állam a 12-15 évesek oltásából. Heti járványösszefoglaló.

Újabb közel 30 százalékos visszaesést jelentettek a héten az új esetszámban, amivel igen alacsony szintre szorult vissza a covid-járvány Magyarországon. (Az előző hetek csökkenéseinek mértéke 26, 39 és 42 százalék volt). Most már nincs is sok értelme a százalékok számolgatásának, a 100 ezer lakosra jutó napi új fertőzések előző 14 napban mért összege (incidencia) bőven 50 alatt van. Ez azt jelenti, hogy csak szórványos esetek vannak és megfelelő intézkedésekkel kontroll alatt tartható a járvány.

Mivel újabb beteget azonosítottak, aki az alfa (brit) variánsnál jóval fertőzőképesebb delta (indiai) variánssal fertőződött meg, újra felértékelődött, nagyon fontossá vált a gyors és hatékony kontaktkutatás, a fertőzési lánc azonnali felderítése. Ez tavaly szeptemberben, a második hullám elején gyorsan és látványosan megbukott, most, néhány fertőzöttnél remélhetőleg működik. Azt a fontos adatot továbbra sem közlik, hogy hány bevizsgált mintából azonosították a három delta esetet, de mivel uniós jelentésekből tudható, hogy nagyon alacsony arányban végez az ország a pozitív mintákból ilyen szekventálást, vélhetően vannak még delta-fertőzöttek az országban.   

Az új fertőzöttek száma a csúcson meghaladta a 62 ezret, ehhez képest különösen látványos a heti 1626 pozitív teszt. A kórházban kezeltek és lélegeztetőn levők száma is természetesen tovább csökkent, a halálozási adat pedig a többi országgal összevetve lakosságarányosan még mindig magas, de itt gyors a visszaesés. A héten kiderült, hogy nem volt megalapozott a kormány korábbi magyarázata a világelső halálozási adatokra, nincs a magyar módszertanban semmi különleges, amivel olyanokat is a covid áldozataiként tüntetnének fel, amit máshol nem.

Mégis hirtelen lekerültünk a globális halálozási lista éléről, mert Peruban eddig rossz számokat közöltek, most nagyot korrigáltak. Ezzel ott több mint 5 ezren haltak meg egymillió lakosra vetítve, nálunk ez valamivel több 3 ezernél. Tehát a teljes járványidőszakban már biztos nem lesz Magyarország a világon a legrosszabb. A második hely is súlyos, de elképzelhető, hogy Peru mellett más országok is felülvizsgálják a számaikat.

A hét meglepetése, hogy a kormány elkezdett hezitálni a 12-15 éves korosztály beoltását illetően. Korábban elég egyértelmű jelzések érkeztek arra, hogy ha a Pfizer-vakcina megkapja az engedélyt, nálunk is indulhat egy újabb korcsoport oltása. Az engedélyt megadták az európai hatóságok, sok ország azonnal el is kezdte oltani a gyerekeket, nálunk viszont csak húzódott a döntés. A hét elején arról szóltak az ígéretek, hogy az operatív törzs a hét második felében dönt, de ebből semmi se lett. Pénteken pedig a miniszterelnök kimérten beszélt a kérdésről, olyanokat mondott, hogy óvatosság kell, nem kell sietni, majd valamikor nyáron dönthetnek a kérdésben. Furcsa ez, hiszen az elmúlt hónapokban óriási kampányt épített a kormány a lakosság lehető leggyorsabb átoltására. Most viszont napról napra fogy a jól kommunikálható oltottsági előny az uniós átlaghoz képest, a delta variáns pedig az Egyesült Királyságban épp a még nem oltott gyerekek között terjed leginkább.

A járvány továbbra is egész Európában visszaszorulóban van, a járványtérkép magáért beszél. (Érdekes kivétel Norvégia, amely hónapok óta zöld-sárga volt, most az északi része bevörösödött.) A svéd adatszolgáltatás hibája miatt nem tudjuk, hogy maradt-e még sötétvörös folt a kontinensen, de régiónk szinte teljes egészében kisárgult, sőt megjelentek apró zöld foltok is Romániában és Lengyelországban. A friss magyar adatok alapján a nagyon szigorú zöld kritériumhoz (25-ös incidencia) több magyar megye és Budapest is egész közel áll, ha a következő napokban nem törik meg a tisztuló trend, reális, hogy a jövő héten, vagy utána nálunk is feltűnnek zöld foltok.  

Borítókép: Interkatív térkép a koronavírus-járvány terjedéséről. Fotó: Martin Sanchez // Unsplash

Oszd meg!