Fotó: Autobahn A-7. Fotó: Wikimedia Commons
Üzlet

Kivételes szigorítás: ki jöhet be Magyarországra és hogyan?

Forbes
2020. szeptember 01. 3 perc olvasás

A tegnap este megjelent Magyar Közlönyben megjelentek az elrendelt szigorított határvédelmi intézkedések. Mostantól ideiglenesen a teljes, EU-s belső határon visszaállította a határellenőrzést a kormány.

A Magyar Közlönyben vasárnap megjelent rendeletek értelmében a külföldről érkező magyar állampolgárok és magyar állampolgársággal nem rendelkező családtagjaik személyforgalmi beléptetéskor egészségügyi vizsgálaton eshetnek át – áll az MTI összefoglalójában.

A fertőzés gyanújának megállapításától függetlenül a belépők a járványügyi hatóság által kijelölt karanténba vagy hatósági házi karanténba kerülnek 14 napra.

Ez alól felmentést két, öt napon belül, legalább 48 óra különbséggel elvégzett molekuláris biológiai vizsgálat (PCR-teszt) negatív eredménye adhat. Ezeket mindenki magának fizeti.

Kivételek: ők léphetnek be úgy, ahogyan eddig is

A rendelet hatálya nem terjed ki a teherforgalomban és a hivatalos útlevéllel történő határátlépésre, valamint azokra, akik a belépéskor hitelt érdemlően igazolják, hogy a megelőző hat hónapban átestek koronavírus-fertőzésen.

Nem magyar állampolgárok a személyforgalomban Magyarország területére nem léphetnek be. De.

Ez alól felmentést csak a rendőrség adhat, méltányolható ok esetén, ez lehet például bírósági vagy hatósági eljárásban való részvétel, meghívólevéllel igazolt üzleti célú tevékenység vagy egyéb munkavégzés, beutalóval igazolt egészségügyi ellátás igénybevétele, tanulmányi vagy vizsgakötelezettség teljesítése, családi eseményeken – házasságkötés, keresztelő, temetés – való részvétel, hozzátartozó gondozása, kiemelt jelentőségű nemzetközi sport-, kulturális, illetve egyházi rendezvényen való részvétel.

A szomszédos államok polgárai és az ott élő magyar állampolgárok Magyarország területére legfeljebb 24 órára az államhatártól számított 30 kilométeres távolságon belülre beléphetnek, de ezt a sávot nem hagyhatják el.

A külföldiek tranzitáthaladása egészségügyi vizsgálat után engedélyezett, ha fertőzés gyanúja nem merül fel. A tranzitforgalom azonban csak meghatározott útvonalon lehetséges, csak bizonyos pihenőkön megállva, és legfeljebb 24 óráig.

Újabb kivételek: a V4 együtt védekezik

Hétfő este a Facebook-on jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter, hogy a V4 országok (Szlovákia, Csehország és Lengyelország) állampolgárai öt napnál nem régebbi, negatív eredményű teszttel bejöhetnek Magyarországra, míg a visegrádi országokban korábban szállást foglaló magyaroknak is elég lesz egy negatív teszt a hazaérkezést követően. A külügyi tárca először a csehek külön kerésének engedett, majd az engedményt kiterjesztették az összes visegrádi országra. Az indoklás szerint a négy ország összehangoltan védekezik, az esetszámok mindegyik államban augusztus végén indultak meredek emelkedésnek.