Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

fotó: Ousa Chea // Unsplash

Kína leállítja a génmanipulált csecsemőkísérleteket

Pár napja robbant a hír, hogy egy kínai kutatónak, He Jiankuinak sikerült génmanipulációt végrehajtani két csecsemőn . A forradalmi kísérlet számos etikai kérdést vetett fel,  Kína pedig leállította a kutatást.

A kísérlet azért forradalmi, mert a technikának köszönhetően olyan emberek születhetnek, akik egész életükben képesek lesznek ellenállni például a HIV-vírusnak.

He állítása, mely szerint a génmódosítás sikeres volt, még nem bizonyított, de ha igaz, az nagyon sok etikai kérdést felvet, amivel a tudós is tisztában van. A shenzeni Tudomány és Technológiai Egyetem állítása szerint a professzor február óta fizetetlen szabadságon van és nem tudtak a kísérletekről. Az intézmény az ügyben vizsgálatot kezdeményez és felfüggeszti a tudós további tevékenységét.

A génmanipuláció a kínai nemzeti egészségügyi szervezetnek sem tetszik, állításuk szerint a professzor súlyos jogsértéseket és etikai kérdéseket szegett meg, így nyomozást indítanak az ügyben.

Mit állít a tudós?

Professzor He egy ikerpáron, Lulun és Nanán végezte el génmanipulációs kísérleteit, hogy az eljárással megelőzze a HIV-vírus elterjedését. A lányok a kísérlet után egészségesen jöttek a világra, a következő 18 évben állandó megfigyelés alatt lesznek. A tudós állítja, a kísérletet saját maga végezte, saját maga finanszírozta, és ő is megerősítette, hogy az egyetem nem tudott a tesztekről. A professzor hangsúlyozta, hogy a kísérletben résztvevő nyolc pár (HIV-pozitív apák és HIV-negatív anyák) önkéntesen jelentkeztek.

A He által alkalmazott technológia nem új keletű, már korábban felfedezték. A CRISPR (Crispr-Cas9) lényege, hogy a születendő gyerek DNS-éből egyszerűen eltávolítják a defektes géneket. A professzor szerint a szervezet ezáltal immúnis lesz számos, eddig gyógyíthatatlan vírusra.

A kritikusok szerint a DNS-módosítás etikátlan, ezenfelül számtalan veszélyt rejt és beláthatatlan következményei lehetnek – nem tudni, hogy később milyen betegségeket fog kiváltani, például mennyivel növeli meg a rák kockázatát, és hogy ez az utódokra milyen hatással lesz.

fotó: Ousa Chea // Unsplash

Oszd meg!