Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Kína felépíti a világ legnagyobb stadionját remélve, hogy mire kész lesz, már lesznek tömegrendezvények

Kínában lassan visszaáll a szokásos menetrend, az ország egyre több dolgozóját küldi vissza a munkába. Ennek apropóján a Kuangcsou Evergrande (Guanzhou Evergrade) kínai labdarúgó klub belevág a bolygó valaha épült legnagyobb stadionjának építésébe. A 2022-re elkészülő épület a kormány optimizmusát is jelzi: bíznak benne, hogy a jövőben a tömeges rendezvények nem ütköznek akadályokba.

Az 1,7 milliárd dollárból épülő lótusz alakú Flower City Stadium (Virágváros Stadion) a világ leghatalmasabb futballarénája lesz. AZ ESPN televíziós csatorna szerint az épületben 100 000 szék, 16 VVIP-részleg, 152 VIP-szektor lesz kialakítva.

A Kínai Szuperliga eredetileg február 22-én kezdődött volna, de a világjárvány és a FIFA rendelete miatt a bajnokság határozatlan ideig a szünetel – írja az amerikai Forbes.

A gigastadion 2022-re lesz készen abban a reményben, hogy a 2023-as Ázsia-kupa helyszíne lehet. Az arénát az ország jelzésnek is szánja:

remélik, hogy az olyan tömegrendezvények, mint a sportesemények ekkor már a megszokott mederben, távolságtartás nélkül folyhatnak.

A Kuangcsou Evergrande a legnagyobb kínai ingatlanvállalat, az Evergrande kezében van, a cég 2019-es bevétele 65 milliárd dollár volt. Hui Ka Yan, az Evergrande tulajdonosa a Forbes milliárdoslistáján a világ 34. leggazdagabbjaként szerepel.

„Az Evergrande Stadium a világ új építészeti csodája lesz, hasonlóan a Sydney-i Operaházhoz vagy a dubaji Burdzs Kalifához. Emellett a kínai futball szimbóluma is” – mondta Xia Haijun, az Evergrande elnöke.

A koronavírus kínai epicentrumában, Vuhanban is megkezdődött a járvány miatt bevezetett intézkedések lazítása. „A lakók két hónapos karantén után március 23-án már bevásárolhattak, elmehettek fodrászhoz, visszamehettek dolgozni” – írja az NBC. Noha az épülő stadion helyszínét, Kuangcsout kevésbé érintette a vírus, a második hullámtól való félelem miatt itt is vannak szigorítások, az afrikai állampolgároknak például kötelező a 14 napos karantén.

A FIFA egyébként 2021-ben tervezte elindítani új tornáját, a 24 csapatos klubvilágbajnokságot, ráadásul épp Kínában.

fotó: Getty Images

Fontosabb, hogy stílusod legyen, mint hogy trófeáid