Na, valahogy így lett Mészáros Lőrinc a leggazdagabb magyar

2020-ban egy sikeres nyomtatott magazinból tudod meg, hogy Mészáros Lőrinc Magyarország leggazdagabb embere, immár másodszor. Ezt azért nehéz lett volna előre látni. Nem úgy értem, hogy tavaly nehéz lett volna […]

Bővebben

Kína beleszállt az Apple-be, a háttérben Hongkong áll

Az Apple „toxikus appok” átengedésével „sérti a kínai emberek érzéseit” – írja ma reggeli cikkében a kínai állami média, ezt elemezte az amerikai Forbes.

Az írás afféle figyelmeztetés az Apple-nek, amiért az almás cég beengedte az App Store-ba a HKMap Live nevű alkalmazást (ezt név szerint egyszer sem említik a kínai cikkben).

A HKMap Live lényege, hogy a felhasználók élőben követhetik, hol milyen a rendőri aktivitás Hongkongban, illetve hol vannak épp a tüntetők. A városban hetek óta tartanak zavargások, az alkalmazás készítői szerint pedig az app lényege, hogy a biztonságos zónákat kereső hongkongiak tudják, merre húzódhatnak biztonságba.

Peking szerint azonban nem ez a helyzet, az állami média úgy látja, az alkalmazás kifejezetten a hongkongi tüntetőket segíti, az Apple pedig őket szolgálja ki a kormány helyett.

Az Apple mondjuk nem repesett az örömtől az app feltöltése miatt, sőt kétszer is visszadobta, minden esetben jogi összeférhetetlenségre hivatkozva. A felhasználói visszajelzés azonban annyira negatív volt, hogy harmadjára hagyták az alkalmazást – ez most is elérhető.

A kínai állami média szerint ez „meggondolatlan” lépés az Apple részéről. Ugyan közvetlen fenyegetéseket nem fogalmaz meg a cikk, az Apple minden bizonnyal veszi a lapot, hisz

egy olyan cégről van szó, ami évek óta se veled, se nélküled viszonyt ápol a rezsimmel.

Az egy dolog, hogy a gyártó készülékeinek több alkatrészét is Kínában gyártják, de a kínai felvásárlópiac is 50 milliárd dolláros éves bevételt jelent az Apple-nek, amit egy tiltás igencsak megborítana.

Nem az Apple az egyetlen cég, ami megégette magát a hongkongi zavargások miatt. A videojátékokban utazó Activision Blizzard egy e-sportolót tiltott ki egy évre a cég saját bajnokságáról, majd visszavonta a férfi nyereményét, amiért egy verseny utáni interjúban a játékos gázmaszkkal az arcán állt ki a hongkongi tüntetők mellett.

Kép: Alexandr Bormotin // Unsplash

 

"Nem vagyok gazdag (...): én egy szegény ember vagyok, akinek sok pénze van, és a kettő nem ugyanaz."

Gabriel García Márquez, író