putyin facebook
Üzlet

Kijárási tilalom és légiriadó Kijevben – ezek a legfontosabb délutáni fejlemények

Forbes
2022. február 24. 3 perc olvasás

Összefoglaló a szomszédban kibontakozó háború legfontosabb délutáni fejleményeiről:

  • Orbán Viktor miniszterelnök is reagált a szomszédos háborúra: reggel nem adott ki nyilatkozatot, de a Nemzetbiztonsági Operatív Törzs ülése után feltöltött egy videót a Facebookra. Ez alapján Magyarország elítéli az orosz katonai fellépést, és megerősítette, hogy az országnak ki kell maradnia a háborús konfliktusból.
  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szóvivője, Szerhij Nyikiforov arra figyelmeztette a lakosságot, hogy most már biztonságosabb Kijevben maradni, mint elhagyni a várost. Arra kéri az ukránokat, maradjanak otthon, a főutakon lévő hosszú sorok miatt ugyanis akadályozzák a hatóságok és a segélyszolgálatok munkáját. Közben csütörtök délután Vitalij Klicsko, a város polgármestere kijárási tilalmat rendelt el este 10 és reggel 7 között. Kijevben a légiriadó is megszólalt.
  • A brit hadügyminisztérium hírszerzésének közlése szerint a Belarusz felől megindult orosz csapatok Kijev felé haladnak. A jelentés alapján az ukrán erők igyekeznek feltartóztatni az orosz behatolást, több fontos várost is sikerrel megtartottak. Az áldozatok számra egyelőre nem ismert.
  • Az ukrán hatóság „csöpögtetve” engedi át az autósokat az ukrán határon. A barabási, beregsurányi és lónyai határátkelőhelyeken a belépő személyforgalomban egy óra a várakozási idő, Tiszabecsen kettő, Záhonynál szintén egy-egy a személy- és autóbuszos forgalomban egyaránt. Varga Judit igazságügyi miniszter a Facebook-oldalán csütörtök délután azt írta, Magyarország felkészült a menekültstátuszért folyamodó ukrán állampolgárok ellátására. A WHO egy egész Európára kiható humanitárius katasztrófára és egészségügyi vészhelyzetre figyelmeztet.
  • 74 földi központot semmisített meg az orosz hadsereg Ukrajnában csütörtök kora délutánra. Az ukrán belügyminisztérium megerősítette három orosz helikopter lelövését.
  • Külföldi vezetők mondtak fel több orosz cégnél, írja az MTI. A legnagyobb orosz bank, a Sberbank vezetőségéből három külföldi, köztük Finnország egyik volt miniszterelnöke lépett ki, Christian Kern, a volt osztrák kancellár pedig az orosz államvasutaknál mondott fel.
  • Az Európai Unió elővigyázatosságból növelte Boszniában állomásozó haderejét, 500 katonát küldtek a térségbe. Az EUFOR közleménye szerint a nemzetközi biztonsági helyzet romlása Bosznia-Hercegovinában is instabilitást okozhat. Az EU az országban tapasztalható szeparatista törekvések, például a boszniai Szerb Köztársaság intézményeinek a szövetségi intézményrendszerből történő kilépése miatt látta indokoltnak a lépést.
  • Nagy kérdés, hogy lekapcsolják-e az oroszokat a SWIFT nevű nemzetközi pénzügyi rendszerről, a CNN brüsszeli forrásai alapján az EU-s államok megosztottak a döntéssel kapcsolatban. Lengyelország, Észtország, Lettország és Litvánia a lekapcsolás mellett állnak, az oroszokkal szorosabb gazdasági kapcsolatokat ápoló Németország, Olaszország, Magyarország és Ciprus nem szeretnék, ha ez is a szankciók között szerepelne.
  • Joe Biden amerikai elnök összehívta a nemzetbiztonsági tanácsot, várhatóan magyar idő szerint este fél hétkor mond beszédet (ezen a linken lehet majd élőben követni).

Kapcsolódó: