Üzlet

74 földi központot semmisített meg az orosz hadsereg, de a Kreml szerint szó sincs megszállásról

Forbes
2022. február 24. 2 perc olvasás

74 földi célpontot semmisítettek meg az oroszok, írja a Telex. Az orosz hadügyminisztérium hivatalos közleménye szerint 74 ukrán katonai földi célpontot, köztük 11 katonai repteret, három parancsnoki bázist, az ukrán haditengerészet egyik bázisát és légvédelmi rendszerek 18 radarállomását „semlegesítettek”. Lelőttek egy ukrán katonai helikoptert és négy Bayraktar támadódrónt is. A közlemény szerint 14 ukrán katona adta meg magát az orosz csapatoknak.

Közben az ukrán belügyminisztérium szerint több orosz katonai helikoptert is lelőttek Kijev közelében, írja a The Guardian. Az orosz helikopterek a Kijev-közeli hosztomeli repülőtérnél hajtottak végre támadást, melyben meg nem erősített beszámolók szerint legalább húsz, Fehéroroszországból érkezett helikopter is részt vett. Az ukrán belügyminisztérium közlése szerint három orosz helikoptert lőttek le.

Azt, hogy mikor lesz vége a támadásnak, Putyin fogja eldönteni, írja az MTI a Kremlre hivatkozva.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csütörtökön az újságíróknak azt mondta, az orosz katonai művelet célja Ukrajna demilitarizálása és „nácitlanítása”, azt pedig, hogy meddig fog tartani, az orosz fegyveres erők főparancsnoka, Vlagyimir Putyin elnök fogja meghatározni. Peszkov az arra vonatkozó kérdésre, hogy mi lesz Ukrajna és vezetésének sorsa a jövőben, kijelentette: „a többi az ukrán nép döntésének kérdése”.

A szóvivő szerint Moszkva akkor lesz hajlandó szóba állni Kijevvel, ha az ukrán vezetés kész megtárgyalni az orosz fél által felvetett kérdéseket, egyebek között az ország semleges státuszát. Emlékeztetett rá: emellett még orosz követelés az is, hogy Ukrajnába ne telepítsenek fegyvereket. Mint mondta, tisztázni kell, hogy az ukrán vezetés kész-e erre és tárgyalni erről.

Peszkov azt hangoztatta, hogy Moszkva nem törekszik területszerzésre Ukrajnában, ezért szerinte a „megszállás” kifejezés nem elfogadható a történtek leírásakor.

A szóvivő úgy vélekedett, hogy Oroszország a történtek miatt nem kerülhet vasfüggöny mögé, mert ekkora országot nem lehet elszigetelni.

Kapcsolódó: