Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Kicsoda és hogy került a Tiffany élére a mindössze 28 éves Alexandre Arnault?

Azonnal a luxusvilág top gurui közé emelkedett a francia milliárdos, Bernard Arnault fia, miután beleülhetett az ikonikus Tiffany & Co. ékszercég alelnöki székébe. Még mindig kérdés ugyanakkor, ki lesz a leggazdagabb európai felkent örököse.

Bő egyéves alkudozás és pereskedés után Bernard Arnault luxusbirodalma, az LMVH bekebelezte a Tiffany nevű ékszercéget, méghozzá a luxusipar minden eddigi rekordját megdöntő összegért, 16 milliárd dollárért. 

Alexandre, a tulaj fia pedig azonnal beleülhetett a termékekért és kommunikációért felelős alelnöki székbe, és együtt irányíthatja a vállalatot Anthony Ledru CEO-val – írja a Bloomberg.

A 28 éves fiatalember Arnault öt gyereke közül a harmadik, és eddig egy, a cégcsoportba tartozó, kisebb bőröndgyártó céget menedzselt – azaz hatalmas karrierugrás számára a csütörtökön bejelentett kinevezés. A Tiffany a világ legismertebb ékszermárkája, a pandémia előtt 4,4 milliárd dollár körül volt az éves árbevétele. A mostani kinevezéssel ahhoz a nyilvánvaló életcéljához is közelebb kerülhetett, hogy egykor majd átveszi a ma 71 éves édesapja által felépített luxuscég-birodalmat.

„Bernard Arnault korrekt módon tesztelgeti a fiait”– mondta Philippe Pele-Clamour, a párizsi HEC Business School professzora. „Így a fiúk könnyebben megtanulják, hogy el tudnak-e majd kormányozni egy cégcsoportot.”

Arnault második feleségétől született első fia, Alexandre az első számú esélyes örököse lehet a világ egyik legnagyobb magánvagyonának.

Apja az LMVH és a Carrefour SA tulajdonosaként mintegy 114 milliárd dollárt halmozott fel, ezzel Európa leggazdagabb embere a Bloomberg szerint, míg a Forbes globális listáján pillanatnyilag a harmadik helyen áll, miután nemrég beelőzte Elon Musk.

Kérdés, ki lesz a leggazdagabb európai örököse

Alexandre előrelépésével kedvelt témát szolgáltatott a francia szóbeszédnek, amely élénken foglalkozik azzal, hogy ki lesz az idősebb Arnault felkent örököse. Bár a milliárdos még egyáltalán nem fontolgatja a hátralépést, a találgatások jó ideje intenzíven tartják magukat.

Kilőtt a Louis Vuitton: már gazdagabb a francia luxusbirodalom vezére, mint Bill Gates

Az öt Arnault-gyerekből négy már a cégcsoportnál dolgozik, amely a Nestlé után Európa második legnagyobb birodalma a piaci kapitalizációja alapján.

Jean még tanul, Alexandre öccse, Frederic a Tag Heuer óramárkát menedzseli, Delphine, Alexandre féltestvére pedig a Louis Vuitton alelnöke, míg a szintén féltestvér Antoine a cipőgyártó Berlutit irányítja, továbbá az LMVH tengerentúli kommunikációjáért, környezetvédelmi tevékenységéért és imázsáért felel.

Alexandre mérnöknek tanult, a farnciaországi Eloce Telecom ParisTech and Ecole Polytechnique-ban végzett, és 2017 óta vezeti a német Rimowa nevű bőröndgyártó céget, amelyet egy évvel korábban vásárolt fel az LMVH. Új munkahelye New Yorkban lesz.

Alexandre az USA-ban kezdte a karrierjét, a McKinsey & Company tanácsadó cégnél, és miután belépett apja cégbirodalmába, először a Fendi divatháznál gyakorolhatta menedzsmentkészségeit, méghozzá digitális innovációval foglalkozott. Ezt követően lépett tovább a Rimowához. 

A bőröndkészítő cég az egyik legkisebb tagja az LMVH divat- és bőráru részlegének, amely a konglomerátum eladásainak több mint 40 százalékát hozza, 2019-ben 53,7 milliárd eurót.

A legnagyobb forgalmú brandek a Louis Vuitton és a Christian Dior. 

A kettős cégvezetéssel sokat tanulhat

A Tiffanynál Alexandre és Ledru komoly kihívásokkal néznek szembe, hiszen a luxusipar a pandémia második évében már számos üzletbezáráson van túl, a költés világszerte drámaian csökkent az ágazatban. 

„A kettős cégvezetéssel nagyon sokat tanulhat Alexandre” –  véli Luca Solca, a Bernstein elemzője. „Az az ötlet, hogy tapasztalt menedzsereket összepároznak a tulajdonosi család ifjú tagjaival és jövőbeni lehetséges cégvezetőivel, gyümölcsöző szokott lenni” –  teszi hozzá, mert szerinte ez a konstrukció segít, hogy a feltörekvő családtag egyrészt elkerülje a hibákat, másrészt bizonyítsa igazi értékeit.

Alexandre-nak már a Tiffany-kinevezés előtt is eseménydús hónapja volt, Antoine-nal együtt ők a család legmagasabb tisztséget viselő tagjai, és aktív Instagram-felhasználók, a Rimowa termékektől kezdve mindent posztolnak

egészen a családi fotókig, amelyeken időnként milliárdosokkal pózolnak együtt, például Jezz Bezossal és Warren Buffettel. 

Néhány hete az Insta-profilját használta az ifjú Arnault arra, hogy bejelentse eljegyzését barátnőjével, akit lelki társának és legjobb barátjának nevezett.

Oszd meg!