Bernard Arnault, az LVMH luxuscégcsoport vezére és résztulajdonosa. Fotó: Jeremy Barande // Wikimedia Commons
Fotó: Bernard Arnault, az LVMH luxuscégcsoport vezére és résztulajdonosa. Fotó: Jeremy Barande // Wikimedia Commons
Üzlet

Kilőtt a Louis Vuitton: már gazdagabb a francia luxusbirodalom vezére, mint Bill Gates

Sándor Krisztián, újságíró
2019. július 22. 3 perc olvasás

A Forbes gazdaglistáján még sosem szerepelt francia az első kettő között, Bernard Arnault vállalatcsoportját repíti a világ luxuscikkek iránti éhsége.

Változott a dobogósok sorrendje a világ legvagyonosabb embereinek listáján:

jelenlegi állás szerint Bernard Arnault a világ második leggazdagabb emberévé lépett elő az amerikai Forbes számítása szerint.

A 70 éves francia luxusmágnás a világ vezető luxusipari vállalatcsoportjának, az LVMH konglomerátumnak a vezérigazgatója és résztulajdonosa. A 90-es évektől kezdve az ő ötlete nyomán szervezték egy hatalmas birodalomba a világ legnagyobb luxusmárkáit. Olyan divat- és szépségipari márkák tartoznak az irányítása alá, mint a Louis Vuitton, Fendi vagy a Sephora, de többségi tulajdonosa a Moet Hennessy csoportnak is, mely a Moet&Chandon pezsgőt és Hennessy konyakot készíti. Nemrég írtunk arról is, hogy az LVMH milyen gyümölcsöző üzleti kapcsolatot ápol például a barbadosi énekesnővel, Rihannával, akit az egyik leggazgadabb popsztárrá tettek.

Rihanna, a 600 millió dolláros divatikon – hogyan lett a világ leggazdagabb énekesnője?

A globális milliárdoslista szerkesztője, Luisa Kroll – vele egyeztettük Csányi Sándor és Mészáros Lőrinc vagyonbecslését – azt írja, hogy az idén tavasszal megjelent A világ milliárdosai kiadványban még a negyedik helyezett volt Arnault 76 milliárd dolláros vagyonnal, majd júniusban érte el először a 100 milliárd dollárt, miután

cégbirodalmának részvényárfolyama a 2019-es év elejétől ötven százalékkal emelkedett, a kiugróan jó eladási számoknak köszönhetően.

Az LVMH rekordbevételt és profitot könyvelhetett el a 2018-as üzleti évben: 52,5 milliárd dolláros forgalom mellett 11,2 milliárd dollár hasznot hozott az, hogy a világban egyre kelendőbbnek számítanak a luxuscikkek. 2019-ben tovább tarthat az LVMH jó szériája: az első negyedévben 16 százalékkal nőttek az eladások. A profiteredményt a féléves jelentésben hoznak nyilvánosságra, ami július 24-én várható a vállalat közlése szerint.

Érettségivel mentek neki a világnak, megszedték magukat, most itthon is bemutatkoznak – megjelent A világ milliárdosai különszám

Nincs már messze Bezos

Arnault második helye azt is jelenti, hogy Bill Gates visszacsúszott a harmadik helyre 102,9 milliárd dolláros vagyonával. 2008 óta ez az első alkalom, hogy a Microsoft vezére nem az első vagy második leggazdagabb ember a világon. Hiába van a Microsoftnak is jó éve, a 36 százalékos emelkedés az év elejéhez képest nem ér fel az LVMH növekedésével, ráadásul Gates vagyonának jelentős részét már nem az általa alapított IT-cég adja, alig 1 százalékos részesedése van csak a Microsoftban, hanem egyéb befektetéseiben és a feleségével közös alapítványában tartja.

Bezos 24 év után letaszította a trónról Bill Gates-t – itt a Forbes 400-as amerikai gazdaglistája

Jeff Bezos továbbra is vezeti a rangsort, de már közel sem olyan toronymagasan, mint korábban, feleségétől való válása után vagyona jelenleg 124 milliárd dollárra rúg. Bár a különbség Arnault és Bezos között nem csekély, de ha azt vesszük, hogy a francia az elmúlt négy hónap alatt 27 milliárd dollárral növelte vagyonát, és esetleg az Amazonnál rosszabbra fordul az üzlet, belátható közelségbe kerül a csúcs.

Borítókép: Bernard Arnault, az LVMH luxuscégcsoport vezére és résztulajdonosa. // Jeremy Barande, Wikimedia Commons