Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Kezdő vállalkozóként segítséget kért segítségért cserébe, ma nők ezrei lépnek be barterközösségébe

Egy vállalkozást elindítani nem könnyű, főleg, ha a finanszírozásról van szó. A legtöbb ember megtakarításaihoz vagy kölcsönökhöz nyúl. De mi a helyzet a barterrel? Miért nézzük le az ősi cseregazdaságot? Mi lenne, ha visszahoznánk ezt a szokást, és a kezdő vállalkozók javára fordítanánk? A Women Enterpreneurs Inc (WE) nevű platform alapítója meglátta ebben a lehetőséget.

Az amerikai Melissa Barker a Coca-Colánál dolgozott marketingesként, első gyermeke megszületése után döntött úgy, hogy lakhelyet és munkahelyet vált. Amikor rájött, hogy a külvárosi élet jóval kisebb fizetést is jelent, akkor kezdte egy saját cégen törni a fejét, meséli az amerikai Forbesnak.

Frusztrációból indult

Neki is látott marketingügynöksége felépítésének, de egy idő után észrevette magán a cégalapítók klasszikus tünetét: folyamatosan frusztrált volt. Nem csoda, hiszen próbált minden szükséges tudást és információt megszerezni, ami vállalkozása megalapításához kellett, de e közben alig maradt ideje az ügyfeleire. Így ötlött az eszébe:

mi lenne, ha lenne egy közösség, ahol a nők barteralapon megoszthatnák egymással a tudásukat, hogy ezáltal hozzásegítsék egymást a sikerekhez?

Például, hogy segítséget kapjon az, aki pénzügyi tanácsra szorul, és cserébe jogi vagy például marketingtudását adhassa, ha a másiknak szüksége van rá. Mindezt ráadásul a lehető leggyorsabban, hiszen az információ mindig időben kell, és a vállalkozó nők jellemzően nagyon elfoglaltak.

Barker tehát nem egy egyszerű ismerkedős közösséget akart – abból ismert már eleget –, hanem egy olyat, ahol a tagok ténylegesen hajlandóak osztozkodni, már ami a tudásukat illeti.

Ötezer tag

A WE 25 taggal indult, ma már ötezren tartoznak ökoszisztémájába 44 iparágból, 25 városból. A közösség alapja a barterrendszer, amibe beleférnek kisebb cserék is, például visszajelzések, kommentek írása, és nagyobb segítségek is, mint egy weboldal lefejlesztése nyilvánosbeszéd-tréningért cserébe.

Ma már rendszeresen tartanak rendezvényeket, előadásokat, workshopokat is, a belépés ugyanakkor tagdíjhoz kötött, ez havi 22 dollár vagy évi 219 dollár.

Ahogy Barker folytatja fejlődését vállalkozóként, és bővíti a WE-t, azt tanácsolja, figyeljünk az alábbi dolgokra:

  • Kapcsolódj olyan vállalkozókhoz, akik már meglépték azt, amit te most meg akarsz lépni! Kérd a segítségüket! Tanulj a hibájukból!
  • Készíts stratégiát és hagyd, hogy vezessen!
  • Találj egy megbízható társat! Valakit, akinek rendszeresen beszámolhatsz az eredményeidről, és aki segít, hogy az utadon maradj.

Nyitókép: Melissa Barker / Facebook: Women Enterpreneurs Inc

Oszd meg!