Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Az elmúlt tíz évben egyszer sem vettek fel annyi lakáshitelt a magyarok, mint tavaly

Több csúcs is megdőlt tavaly a lakáspiacon, mind a lakáshitelek száma, mind ezeknek az összege meghaladta a 2008-as szinteket.

Évtizedes rekordokat produkált tavaly a lakáspiac a KSH legfrissebb összeállítása alapján, derül ki a Money.hu elemzéséből. 2008 óta először lépte át a 100 ezres határt az engedélyezett lakáshitelek száma, ez 2017-hez képest 13 százalékos növekedést jelent (összesen 108 ezer lakáshitelt engedélyeztek a bankok). A hitelek összege elérte a 853 milliárd forintot, amire szintén nem volt példa 2008 óta; ez éves szintén 33 százalékos növekedést jelent.

Az elmúlt négy évben legnagyobb mértékben az építési hitelek ugrottak meg, tavaly háromszor annyi hitelt folyósítottak építkezések finanszírozására a hitelintézetek, mint 2015-ben, összesen több mint 14 ezer darabot.

Az elemzés jól mutatja, hogyan lett egyre nagyobb szerepe a lakáshitelezéseknek a 2015 óta egyre jobban felpörgő lakáspiacon. Míg 2015-ben 49 ezer lakáscélú hitel jutott 134 ezer adásvételre (ami 37 százalékos arányt jelent), addig 2016-ban ez az arány már 40, 2017-ben 47 százalékos volt. Az Ingatlan.com becslése alapján 2018-ban ez a szint némileg csökkent, 166 ezer lakásadásvételre és 75 ezer lakáshitelre került sor, azaz a lakásvásárlások 45 százalékát hitelből finanszírozták a vevők. A lakáshitelek térnyerése részben az alacsony kamatoknak, részben a nettó reálbérek emelkedésének és a lakások drágulásának köszönhető.

A hitelkiváltások száma tavaly elenyésző volt, mindössze 3300 ilyen tranzakcióra került sor, tehát kevesen cserélték le a rizikósnak számító változó kamatozású lakáshitelüket több évig vagy a futamidő végéig fix törlesztőrészletű hitelre.

A Money.hu közleménye szerint még mindig rengeteg a kockázatos hitel, a meglévő lakáshiteleknél 60 százalék körüli az arányuk.

Új időszámítás indul: most érdemes fix kamatozásúra cserélni a hitelünket?

Biztosra megy a magyar, növekednek a fix törlesztésű hitelfelvételek

Borítókép: Sebestyén László

Oszd meg!