Generációkon átívelő üzletek – amit elvett a XX. század, visszaadják az utódok

Sok olyan történet került a februári lapba, ami részben arról szól, hogy a XX. század viharai és a szocializmus hogyan akasztotta meg virágzó családi cégek és ágazati integrációk létrejöttét – a történelem miatt elvesztegetett évtizedek lemaradását az utódok igyekeznek pótolni. Mindenki más stratégiával.

Bővebben

fotó: Alan Weiner // Unsplash

Kevésbé törődünk a biztosítással, ha albérletről van szó

A hazai albérleteknek csupán kétharmada biztosított, míg az ingóságok tekintetében még rosszabb az arány. Az albérletek több mint felében egyáltalán nincs biztosítási védelem az albérlők személyes tárgyaira.

Az augusztus hagyományosan az albérletkeresés hónapja, amikor sok egyetemista igyekszik megtalálni a neki leginkább megfelelő ingatlant. A Groupama Biztosító friss felmérése rávilágított, hogy az albérlet kiválasztásánál a biztosítás megléte sokszor szóba sem kerül, pedig számos kellemetlenségtől kímélheti meg magát később mind az albérlő, mind a lakás tulajdonosa.

Az NRC kutató cég által készített országos reprezentatív felmérésből kiderült, hogy

Magyarországon a 18–59 éves korú lakosság ötöde érdekelt valamilyen módon az albérletekben: a válaszadók 6 százaléka kiadja otthonát, 13 százalékuk kivesz magának lakást, 1 százalék pedig ad és vesz is ki ingatlant.

A 18–39 évesek 15 százaléka él albérletben, ugyanakkor az ötven évnél idősebbeknek mindössze 6 százaléka. További érdekesség, hogy a budapesti albérletben élők ugyanannyian vannak, mint az ország egyéb településein összesen.

Míg a teljes magyar lakásállomány háromnegyede biztosított, úgy a kiadott ingatlanoknak csak 65 százaléka.

Az albérletek felében (52%) a tulajdonosok kötnek biztosítást az ingatlanra, ennek hiányában az albérlőknek csak a hetede (14%) gondoskodik biztosításról.

Ingóságok kapcsán még rosszabb a helyzet: a tulajdonosok 20 százaléka, a bérlők 23 százaléka rendelkezik csupán biztosítási szerződéssel.

Az esetek 32 százalékában egyáltalán nincs szerződés, 25 százalék pedig nem tudja, van-e. Az albérletek esetében az ingatlanra főleg a tulajdonosok, ingóságra pedig az albérlők kötnek biztosítást.

fotó: Alan Weiner // Unsplash

Olvasd el Üzlet rovatunk további cikkeit!
Ezeket láttad?
Címkefelhő