Daria Illy, az Illycaffé társtulajdonosa, kávénagykövete, az alapító dédunokája. Fotó: Fekete Csaba
Fotó: Daria Illy, az Illycaffé társtulajdonosa, kávénagykövete, az alapító dédunokája. Fotó: Fekete Csaba
Üzlet

Két nyelven beszélj és nem kezdhetsz azonnal a cégben – így viszik tovább Illy Ferenc örökségét az utódok

Forbes
2019. október 04. 4 perc olvasás

Első emléke a kávéról, mikor kinyitja az előszobaszekrényt, édesapja kabátja a helyén van és árad belőle a pörkölt kávé illata. Itthon van. Ernesto Illy rengeteget utazott a 80-as években, mikor az Illycaffè nemzetközi céggé lett. Lánya, Daria a negyedik generáció tagja a ma is családi cégben, a kávékultúra innovátora, csak a múlt hét pénteken megrendezett Forbes Flow miatt jött Magyarországra.

Daria Illy a Flow üzleti fesztivál zárásaként beszélgetett Galambos Márton főszerkesztővel. Az Illy Ferenc által 1933-ban alapított Illycaffè családi vállalkozás maradt úgy, hogy közben a legnagyobb kávépörkölőkkel veszik fel a versenyt. Nem győznek, de megtalálták saját helyüket a piacon, ők a legnagyobbak a kicsik között és egyszerre a legkisebbek a nagyok között.

Illy Ferenc kávébirodalma: egy századokon átívelő sikersztori a világháborús frontvonaltól a világcégig

Kezdetben nemcsak családi, de családias is volt a Illy, ötven alkalmazottal és olyan testvérekkel és unokatestvérekkel a menedzsmentben, akik együtt nőttek fel. Azóta sokféle időszámítást megéltek, a család egyre nagyobb és kevésbé összetartó, nem a hagyományos, hangos olasz család, de ez jót tesz az üzletnek Daria szerint. A fókusz viszont ugyanaz maradt: a legjobb kávét előállítani és szállítani világszerte. Sok szó esett a fókusz fontosságáról, ezen a szinten már csak úgy működik, ha mindenki szeme előtt ugyanaz a cél lebeg.

Ez persze nem azt jelenti, hogy nincs helye újításnak, de fel kell ismerni, mikor kell hallgatni a piacra és mikor lehet lassan, okosan közbeavatkozni.

Daria szerint a kettő közti egyensúly maga a siker.

[ngg src=”galleries” ids=”44″ display=”basic_imagebrowser”] 

Az Illy életében a változás akkor jött, mikor a harmadik- negyedik generáció átvette a stafétát, nyitottabbak lettek a kommunikáció, a termékpaletta, az együttműködések terén is. Daria volt az első, aki többféle kávéval is szeretett volna foglalkozni, évekig győzködte a nagybátyját, hogy van élet az espresszón kívül is, aki bár hitetlenkedve, de végül beadta a derekát, így nyitottak a filterkávé, a desszertkávé és még a kávéfagyi felé is. 

Egy másik fontos innováció a „családi paktum” volt, ami a családi életük és az üzleti életük különválasztása miatt volt fontos.

Ez amúgy egy évtizedek óta létező dokumentum, ami természetesen fejlődött a kezdetek óta, ők csak rendszerezték, de azóta minden családtagnak alá kell írnia, ahogy 18 éves lesz. Különben? „Nincs különben” – zárja rövidre a választ Daria. Gyakorlatilag ez a családi alkotmány, ahogy ezeket ma nevezik. 

A paktum első szabálya szerint mindenkinek kettőnél több nyelven kell beszélnie és tapasztalatot kell szereznie a cégen kívül is, mielőtt beállna. Daria például tizenöt évig volt személyi edző, miközben táplálkozástudományt oktatott a trieszti egyetemen. Nem is rohant kézzel-lábbal a céghez, jól érezte magát azon kívül is.

Egy másik szabály szerint az igazgatótanács tagjai 70 fölött elvesztik szavazati jogukat. Ez Daria 86 éves nagymamájára is igaz, az informális befolyásának viszont nem szabhat határokat holmi szerződés.

A hölgy napi három-négy ristretto mellett olvassa a jelentkezők motivációs leveleit, elemzi a képeit (meggyőződése, hogy mindent elárul egy emberről a fotója) és úgy szavaz, hogy nem szavaz. Nagy rajongója Daria újításának, a kávéfagyinak, amit pontban délután négykor szeret elfogyasztani, mert a gép akkor készíti el a legjobban. Megfontoltságra és hideg fejre inti a fiatalokat, akik sok órát hajlandóak utazni a tanácsáért, ő ugyanis az egyetlen, aki nem az Illy-főhadiszállás (Trieszt) húszperces körzetében lakik.

A cég következő nagy dobását, az amerikai terjeszkedést is óvatosan szemléli, Trump importtal kapcsolatos intézkedései miatt úgy tűnik, nem lesz egyszerű, de van idejük. Sorra kapják az akvizíciós ajánlatokat és sorra utasítják el őket. „Az Illycaffè továbbra is családi vállalkozás marad.”

A színpadon szerettük volna tesztelni Dariát, felismeri-e az Illy kávét három különböző presszó közül. Az utca túloldalára kellett mennünk Illy kávéért, és mire átért, kihűlt. Daria nyilván megismerte a hazait, a legnagyobb tanulság az lett, hogy hideg kávét nemhogy tesztelni, de meginni sem lehet. Még szerencse, hogy a nagymama ezt nem látta.