Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

fotó: NeONBRAND // Unsplash

Képzések nélkül ma már nem lehet, 5 évente kell az új szaktudás

A rohamos technológiai változások miatt a korábbi 20-25 év helyett ma már 5 évente új képességekre és szakértelemre van szüksége a munkavállalóknak. Ez csak akkor lehet sikeres, ha a cégek biztosítják a folyamatos képzéseket.

A közép-kelet-európai régió munkáltatóinak a technológiai szaktudás fejlesztését kell a támogató munkáltatói magatartással kombinálni.

A világ egyik legnagyobb humán erőforrás szolgáltatásokat nyújtó cége, az Adecco csoport közzétette, melyek az általa javasolt legfontosabb munkáltatói fejlesztési területek.

1, Folyamatos képzési programok: A gazdasági és demográfiai fejlődés miatt elengedhetetlen az élethosszig tartó tanulás/képzés.

2, Igények és szaktudás összhangba hozása: A munkáltatói tréninget és gyakornoki programot az oktatási intézményekkel együttműködésben érdemes megvalósítani, annak érdekében, hogy valóban olyan képzettségű munkavállalók legyenek, akik passzolnak az üzleti és piaci igényeknek.

3, Változatos munkaerő-állomány: Kor és nem szerinti, geográfiai, kulturális változatosság és atipikus foglalkoztatás beépítése a cég foglalkoztatási gyakorlatába.

4, Mobilitás biztosítása: A régióra jellemző szakemberhiány kiküszöbölését segítheti a mobil munkavégzés biztosítása.

A CEE régióban már most hiány van szakemberekből, komoly fenyegetést jelentve ezzel a gazdasági növekedésre. A KSH legfrissebb adata szerint

Magyarországon 3,7%-ra csökkent a munkanélküliségi ráta, és a munkaerőhiány szinte minden iparágat érint, az asszisztensi pozíciótól a vezető beosztásig.

Jól mutatja a helyzet komolyságát, hogy a tervezett jövő évi adóváltozások már a nyugdíjas korosztály – újbóli – munkába állását ösztönzik. A digitális képességek fejlesztése tehát elengedhetetlen a régió gazdasági növekedésének fenntartásához.

fotó: NeONBRAND // Unsplash
A cikk az Adecco Csoport sajtóközleménye alapján íródott.

Oszd meg!