Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Képes megtanulni a kutyád a játékai nevét? Lehet, hogy az ELTE kutatói épp téged keresnek

Egy átlagos kutyára egyáltalán nem jellemző, hogy képes lenne tárgyak azonosítására, a Norvégiában élő border collie, Whisky azonban spontán módon képes volt arra, hogy több tucat játékának nevét megjegyezze, sőt kategorizálja is őket. Az ELTE „kutyás” etológusainak munkáját a járványhelyzet sem állította meg: a négylábú alanyokkal Skype-on tartják a kapcsolatot szerte a világban, közben pedig tovább kutatnak Whiskyhez hasonló képességű kutyák után.

Mi a jó stratégia, ha valaki levegővétel nélkül sorolni kezdi, mi mindenre képes a kutyája? Az enyém az, hogy ötvözök egy szkeptikus mosolyt két-három udvarias bólintással, aztán kérek egy pacsit (nem a gazdától).

Hasonlóan viselkedett 2018 februárjában az ELTE Etológiai Tanszék tudományos munkatársa, Claudia Fugazza is, amikor a norvég újságíró, Helge O. Svela szóba hozta a hatéves border collie-ját, Whiskyt. Helge azért érkezett Bergenből Budapestre, hogy a kutyák viselkedését elemző könyvéhez az ELTE nemzetközileg is elismert „kutyás” kutatóitól gyűjtsön anyagot, az olasz származású Claudia pedig akkor már hat éve kutatott az ELTE-n. Helge és Claudia interjúja után ki-ki elkezdett beszélni a maga kedvencéről, Helge pedig megjegyezte, Whisky ismeri több mint ötven játéka nevét. „Eleinte csak udvariasan bólogattam, hogy jé, milyen érdekes, de valójában nem igazán hittem el, amit mond” – meséli Claudia.

Végül mégis megkérte Helgét, hogy ha hazaért, vegye fel videóra, ahogy a kutya odaviszi neki a játékait, de mindenképp legyenek külön szobában. Helge így is tett, a végeredmény pedig már felkeltette Claudia érdeklődését.

Az olasz kutató ugyanis kollégájával, Miklósi Ádámmal, az Etológiai Tanszék vezetőjével épp akkoriban nyert el egy támogatást a Nemzeti Agykutatási Pályázaton, évi nagyjából 25 millió forintra, de nem volt a látókörükben olyan kutya, aminek megfelelő képességei lettek volna a teszteléshez. A kutyák többségét ugyanis csak ritkán kötik le hosszabb időre a különböző tárgyak, így ezek a kísérletek ilyenkor rendszerint teljes káoszba torkollanak. „Azt mondtuk Claudiával, hogy ugrunk egy merészet: találni fogunk olyan kutyákat, akik alkalmasak arra, hogy a nyelvi kompetenciáit vizsgálhassuk. Aztán megnyertük a pályázatot, mi pedig ott álltunk kutya nélkül” – mondja Ádám.

Gyűrű, labda, kötél, frizbi

Bármennyire hétköznapinak is tűnik Whisky képessége, egy átlagos kutyára egyáltalán nem jellemző, hogy képes lenne tárgyak azonosítására. Whiskyről viszont már korán látszott, hogy fogékony a tárgyakra. Első két játéka – egy plüss egér és egy labda – közül már 8–9 hetes korában ki tudta választani a megfelelőt.

Whisky kölyökkorában A Labdával

Claudia és Ádám Whiskyről szóló tanulmánya néhány hónappal ezelőtt jelent meg a Nature lapcsaládhoz tartozó Scientific Reports-ban. Először tesztelték, hogy Whisky valóban ismeri-e a tárgyak nevét. A kutya sikerrel vette az akadályt, 92 százalékos eredményt ért el, azaz 59 játék nevének hallatára 54-szer vitte oda gazdájának a megfelelőt.

A kutatás tudományos „szenzációja” viszont nem ez volt, hanem hogy Claudia és Ádám tesztelték azt is, képes-e Whisky a játékai (gyűrűk, labdák, kötelek és frizbik) kategorizálására.

A szakirodalomban mindaddig csak olyan kutyákat teszteltek, akik különböző kiképzéseken estek át, Whiskyre viszont a tárgynevek ismerete spontán, játékos módon ragadt rá.

A kutatás teljes történetét a júniusi Forbes magazin Next mellékletében írtuk meg – az újságot digitális formában is megvásárolhatod ide kattintva

Whisky ma már több mint 90 játéka nevét tudja, de a szókincsével párhuzamosan a kutatásban részt vevő kutyák száma is bővült. Claudia és Ádám ma már 8 különleges kutyát vizsgálnak a világ minden tájáról heti rendszerességgel, és felállítottak két kontrollcsoportot is olyan átlagos (vagy ahogy ők hívják őket, tipikus) kölyök és felnőtt kutyákból, amik szigorú tréningen vesznek részt.

A járványhelyzet miatt most a vizsgálatok főleg Skype-on folynak: a kutatók azonban nem minden tesztet tudnak online elvégezni, emiatt tartják fontosnak, hogy Magyarországon is találjanak különleges kutyákat – egyelőre egy alanyuk van itthon.

A teljes cikket a júniusi Forbesban, azon belül is a Next mellékletben találod. Itt tudsz belelapozni:

A borítóképen maga Whisky kutya látható. Fotó: Helge O. Svela


A hibák mindig megbocsáthatók, ha van elég bátorságod, hogy beismerd őket.