Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: Alessio Lin // Unsplash

Az ellenfél nem a külvilágban keresendő – hiba, amit vezetők gyakran elkövetnek

Szóval startupper lettél, hm? Te vagy az egyik főnök? Vagy Te vagy „A” Főnök? Karafiáth Balázs vendégírása.

Ma már bárki „csinálhat egy céget” – és bárki csinál is. A zinternet világában egy kis lipótvárosi garázscég is tud borsot törni egy világcég orra alá. (Lásd a jó példákat itt, a Forbesban!) Nem az a kérdés, hogy papíron Te vagy-e a főnök, hanem az: hogyan válsz igazi vezetővé?

Még a múlt században csináltam én is jó pár céget. Úgy tettem, mintha értenék hozzá.

Visszatekintve annyi történt, hogy a belső harcaimat inkább az igazgatósági üléseken vívtam meg.

Persze egy cseppet sem éreztem magam jobban akkor sem, ha nyertem, hiszen a háború máshol, bennem zajlott. A problémáimat nem megdolgoztam és legyőztem, hanem kiteregettem. Volt is ebből baj.

Nemrég így fogalmazta ezt meg egy kliensem: “Ahogy körbenéztem a befektetéseimet irányító igazgatókon hirtelen észrevettem: ők egytől egyig az egóm aspektusai: ott ül a Lázadó, amott a Szigorú Apa, mellette a Dühös Srác, az Uralkodó, itt meg a Probléma-megoldó.” Kiváló kiindulópontja ez egy mélyebb munkának – mondtam erre én.

Az én esetemben, anno, ezt jegyezte meg terapeutám, András: “Szerencsés voltál Balázs, te profitáltál a patológiádból!” Itt konkrétan arra gondolt, hogy mivel nem voltam képes igazi emberi kapcsolatokra, ezért magam köré gyűjtöttem alkalmazottakat, vettem magamnak “barátokat”, társaságot.

Ahogy manapság figyelem vezető barátaimat és ismerőseimet a világ számos országában Budapesttől Londonig, Kaliforniától Costa Ricáig azt látom, hogy sokuk önmaga ellenségévé lesz azáltal, hogy az én régi önmagamhoz hasonlóan nem ismerik fel:

az ellenfél nem a külvilágban keresendő.

Sokan, akik hozzám fordulnak azt kérik: ezt vagy azt az akadályt javítsuk meg, javítsuk ki, kerüljön el az útjukból azért, hogy aztán gyorsan masírozhassanak tovább a “való élet” feladatai megoldására.

A legtöbbször az derül ki, hogy az „ez vagy az” nem egy random hiba, hanem az, amivel igazából dolguk van.

Az akadályok nem azért jönnek szembe, hogy ügyesen elkerüljük őket, hanem azért mert dolog van velük.

Főleg, ha újra és újra szembe jönnek. Oka van annak, hogy a Te saját világodban ezek lettek a Te saját akadályaid.

Csak az ellenfél megismerése vezethet az ellenfél legyőzéséhez. És ez akkor is így igaz, ha az ellenfél Te magad vagy. Lehet, hogy itt az idő, hogy mélyebben megismerd az “ellenfeled”?

Az így eléd “kerülő” akadályok eszközök, segítség arra, hogy megtaláld magadban az inspiráló vezetőt. Az inspiráló vezetők valamiben bátrak, a bátrak pedig nagyon közelről nagyon pontosan ismerik a határaikat – így tudják áthágni őket nap mint nap.

Inspirálhatsz, mint vezető azzal, amit csinálsz. Sőt azzal is, ahogyan csinálod. Leginkább mégis azzal fogsz inspirálni, amiért csinálod. Az igazi “miért”-ed megismeréséhez viszont tényleg mélyet kell meríteni.

Üdvözöld ma nyitott szívvel a tegnapról ismerős elakadásaidat, és figyeld meg, ahogy egy új kapcsolat épül ki benned önmagad és a világ felé.

 

Karafiáth Balázs,
coach, drkarafiath.hu

A vendégszerzők külsős szakértők, nem a Forbes szerkesztőségének tajgai, véleményük nem feltétlen tükrözi a Forbesét.

Borítókép: Alessio Lin // Unsplash

Oszd meg!