Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Itt az ország 10 ajándékforrása, ahol garantáltan nem nyúlsz mellé

A karácsony sokak számára a mértéktelen vásárlásról szól, de szerencsére sokan vannak azok is, akik szeretnének valami hasznosat ajándékozni, amivel még egy jó ügyet is szolgálnak. A Világszép Alapítvány segítségével számukra készítettünk összeállítást jótékony célt szolgáló karácsonyi ajándékötletekről.

Madáretető, kutyaágy, fűszerek

A Maacraft foglalkoztatási programjában autizmussal élő fiatalok tervezők segítségével készítenek egyedi termékeket. Szalkai Dániel formatervező cége terápia és egyben munkalehetőség is 14–16 fiatal, értelmi sérült felnőttnek. Minden növényi alapanyagú termékük a terápiás célokat is szolgáló kertben terem, ezeket a fiatalok ültetik, gondozzák és feldolgozzák.

A webshopjukban árulnak olyan madáretetőt, amibe herbateát, madáreleséget és a Magyar Madártani Egyesület kitűzőjét is elrejtették – ki gondolná, hogy ennyi minden elfér egy cinegeodúban. Kapható náluk még többféle kutyaágy, táska és fűszerkeverékek is, itt lehet náluk körülnézni!

Széltestvér és Napkelte: hagyományos mesék

A Széltestvér és Napkelte – Hagyományos mesék rendhagyó családokról című kötetbe Izlandtól Szudánig a világ megannyi országából kerültek különleges mesék. A könyvben egytől egyig gyönyörű, mágikus, gyógyító és felszabadító történetek találhatók, mint írják, minden mese újabb kapu egy megértőbb világ felé.

Sőt, olvasás közben azt érezhetjük, hogy ez a megértő és elfogadó világ valójában mindig is itt volt körülöttünk. A Móra Kiadó által kiadott kötet megvásárlásával a Világszép Alapítványt és a gyermekotthonban élő gyerekeket is támogathatod.

Grafikák, pólók, uzsonnatasak

Az Autistic Art terápiát és tehetséggondozást kínáló művészeti foglalkozásait Tarr Hajnalka képzőművész indította egy évtizeddel ezelőtt. Néhány évvel később a legkiválóbb alkotásokat saját márkás termékeiken kezdték el használni. Noteszek, sálak, kávécsomagolás, boros címkék, szinte mindegy is, hogy mit választunk, az autisták által készített festmények és grafikák mindenhol szépen mutatnak.

Friss termékeik között vannak mintás pólók, egy Kivibaggel közös, újrahasználható uzsonnatasak, a Medence Csoporttal közös táska és egy Konyári-féle bor, és továbbra is megtartják az online aukciókat, ahol az eredeti rajzokat és az általuk ihletett dizájntárgyakat árverezik el.

Tornazsák, kulacs, sapkák

Most mindenkire ráfér egy kis bátorság – hirdeti a Bátor Tábor, akik évek óta azért dolgoznak, hogy súlyosan beteg gyerekek számára nyújtsanak életre szóló élményeket.

Webshopjukban kifejezetten széles a választék, kitűzők, pólók, füzetek, dupla rétegű sapkák, organikus pamutból készült, szuperhős rókás tornazsákok, bátor cicás műanyag kulacsok is kaphatóak.

Plakátok, noteszek, pólók

A gyerekek joga sokféle módon sérülhet és gyakran sérül is. Ma Magyarországon minden harmadik gyermek szülei elválnak, a válások negyedében nem születik egyezség, így a kapcsolattartás, a gyerek lakóhelye és nevelése folyamatos konfliktusok forrása. Minden tizedik gyerek bántalmazás, erőszak áldozatává válik; és több mint 24 ezer gyerek él családon kívül, állami gondoskodásban. A Hintalovon Gyerekjogi Központ nekik próbál segíteni.

Adományboltjuk nem egy hagyományos üzlet, sőt, itt még akár ingyenesen is letölthetünk számos hasznos tudnivalót, vagy például találunk olyan ismeretterjesztő könyvet is, amiben a gyerekek internetes posztolásával kapcsolatban adnak tanácsot. De támogathatjuk őket a Je Suis Belle által tervezett hintalovas pólóval, szép noteszekkel, vagy épp olyan plakáttal, ahol 28 pozitív mondatot sorolnak fel, ami sokat jelenthet egy gyerek számára.

Virtuális menü

Magyarországon megdöbbentően sok, 1,8 millió tonna élelmiszer kerül a kukába évente, miközben százezrek nem jutnak elegendő élelmiszerhez. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület célja, hogy kapcsolatot teremtsen a felhalmozódó, feleslegesnek ítélt élelmiszerek és az arra rászorulók között. Ezzel egyszerre segítenek a legszegényebbeken és a környezeten is.

Az Együnk Egymásért virtuális menü segítségével most bárki segíthet abban, hogy az ünnepek alatt a nélkülözők se éhezzenek. Minden 1000 forint támogatás 30 ezer forint értékű mentett élelmiszert jelent a nélkülözőknek, ígéri az Élelmiszerbank.

Mesekönyvek, bábfigurák, csendeskönyvek

Az Európalánta Egyesület lassan egy évtizede hoz létre gyermekeknek szóló élményközpontú környezeti nevelési programokat: mesét írnak, báboznak, óvodákban játszanak, újrahasznosítanak, élményösvényeket építenek. A zöld gondolatokat kreatív figurák segítségével juttatják el az egészen kicsi gyerekekhez. Munkájukban kiemelkedő szerepet kap két bábfigura, Mimó és Csipek.

Online piacterükről mesekönyveket, színes bábfigurákat és bábozáshoz is használható, textilből készült csendeskönyveket lehet rendelni.

Mikuláscsomag

„Olyan országban akarunk élni, ahol működő, fejlődő, dinamikus kapcsolatok alakulnak ki a társadalmi csoportok között és az egyének között. Mindenkinek lehetősége van arra, hogy megtalálja és elérje a saját célját. Ezért feladatunknak tekintjük, hogy olyan közösségeket hozzunk létre, amelyek támogatják a tudáshoz, információhoz és élményekhez való szabad hozzáférést. Abban hiszünk, hogy ez lehetővé teszi, hogy nyitottak, önállóak, felelősséggel döntő, a saját életünkre hatni tudók legyünk” – vallják a Hat Alapítvány munkatársai.

A szervezet online boltjában rendelhető mikuláscsomaggal hátrányos helyzetű gyerekeknek segíthetünk, a budapesti Nagy Fuvaros utcában található Kocka Adományboltban pedig dísztárgyakat, lakástextileket, játékokat adományozhatunk.

Karácsonyi csomag

A Máltai Manufaktúra termékek egy részét Tolna megye egy csodálatos természeti környezetben fekvő, a mai társadalmi és gazdasági kihívásokra válaszokat kereső településén, Gyulajon készítik. A szeretetszolgálat tíz éve van jelen a falu életében. A munka egyik alappillére a szociális szolgáltatások rendszere, a családokkal végzett szociális munka folyamata.

Karácsonyi, fadobozos csomagukban bodzaszörp, meggylekvár, almás csatni, tormakrém és két textilmaszk is található.

Egy kocka csoki

A Kockacsoki egy társadalmi vállalkozásként működő manufaktúra, melyben hagyományos, kézműves technológiával, autizmussal élő emberekkel állítják elő az édességeket. Jó ügyet szolgálnak és kiváló minőségű terméket állítanak elő a belga csokoládé és a természetes alapanyagok felhasználásával.

Webshopjukban táblás csokik, bonbonok, csokis nyalókák, termőhely szerint szelektált válogatások is kaphatóak. A Kockacsoki történetét a nyomtatott magazin 2018. júliusi számában, a csokoládémanufaktúrából indult budapesti kávézó sztoriját pedig itt írtuk meg.

Oszd meg!