Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

fotó: Orbital Strangers

Kinőtte a földszinti műhelyt az autistákat foglalkoztató Kockacsoki manufaktúra, saját kávézót nyitottak Pesten

Belga csokit temperálnak és öntenek formákba. Szülinapi zsúrokat és jogi fórumokat szerveznek. Dolgozik náluk megváltozott munkaképességű és gyógytornász is. Bővül a Kockacsoki, az autista fiatalokat munkához juttató csokimanufaktúra, saját kávézót nyitottak a Dózsa György úton.

Az asztalok, a székek már a helyükön, a felhasználás előtt álló belga csoki színes tálakba öntve: a Kockacsoki csapata bevetésre vár. Az autizmus világnapján nyit a csokoládémanufaktúrából indult kávézó, ami emellett közösségi tér, édességműhely, könyvtár, és előadótér is egyben.

A történet kiindulópontja a személyes érintettség: az alapító, Dénes Ákos elsőszülött fiát autizmussal diagnosztizálták és feleségével nem szerették volna a véletlenre bízni Tom jövőjét. Ami kezdetben egyszerű hobbinak tűnt, abból később biztos megélhetési forrás bontakozott ki.

Ha nincs támogató, nincs üzlet

A kétezres évek elején, az Ofotért optikahálózatnál dolgozó apa még nem tudta, hogy egyszer saját vállalkozás lesz a hétvégi programból, az édességkészítésből. Azt sem sejtették feleségével, hogy a Szamos csokoládékészítő foglalkozáson elsajátított tudást továbbadják fiaiknak, a 14 éves autista Tomnak és öccsének, Árinak. A kezdeti nehézségeket sikerrel ugrották át, elindulhatott a műhely, ami egy idő után már túl szűkösnek bizonyult (a cégről, az indulás viszontagságairól már írtunk a nyomtatott Forbes 2018. júliusi számában.)

A srácok ma suli után profi cukrászokat és baristákat meghazudtoló módon segítenek a családi vállalkozásban.

Autistabarát recept

Mikor Ákos az általuk kapható specality kávéból kínál, Ári már jön is, hogy megmutassa tudását. Mennyei feketét készít a műanyag- és gumimentes kávéfőzővel, melyből mindössze 9 darab van Európában, köztük egy ezen a helyen. Míg a fiatalabb fiú a kávégőz fölött áll szívesebben, addig bátyja saját technológiával készíti a csokoládékülönlegességeket. Ezalatt olyan elkészítési formát értünk, amit Tom maga tökéletesített, és amit nem tanítanak sehol, de a recept sem épp megszokott.

Ákosék ugyanis maguk kísérletezték ki az autistáknak szóló csokoládé recepteket.

„Lépésről lépésre le van írva minden egyes munkafázis, minden eljárás mellett pedig szerepel egy kép is. Egy autista számára nagyon fontos a menetrend, minden napot meg kell tervezni, ahogy minden mozdulatot egy bonbon elkészítésekor.”

Dénes Ákos // fotó: Sebestyén László

Erre a módszerre itt óriási szükség van: jelenleg négy autista fiatal dolgozik a manufaktúrában, mellettük egy irodavezető, gyógypedagógus, projektkoordinátor, gyártáskoordinátor, és több külsős. Váradi Ildikó például a Velux Alapítványok által támogatott projektet tartja kézben. Az alapítványi hozzájárulás idén 40 millió forint, mely a kávézó kialakításában jelentett óriási segítséget. „A Kockacsoki nagyon jó példa arra, hogy igenis lehet sikeres egy nonprofit vállalkozás is kellő tervezéssel és tudatossággal” – meséli Ildikó.

Megoldás az uborkaszezonra

A Kockacsoki célkitűzéseihez tartozik, hogy idővel még több autistának adjanak munkát, és erre több módon is törekednek.

Szorosan együttműködnek az Autistic Art Alapítvánnyal, akik több mint tíz éve árulnak autisták rajzaival fémjelzett papír-írószereket, borokat, selyemkendőket és csokoládékat, amiket a Kockacsokitól szereznek be. Részben ennek az együttműködésnek, részben a webshopban árult évi 700 kiló mennyiségben termelt édességnek (600-3500 forint/darab), a céges megrendeléseknek és a csapat által szervezett születésnapi zsúroknak (6000 forint/résztvevő) köszönhetően az idei évet már a belvárosban kezdhették. Az előállító műhely előtte négy évig a Budafoki úton kapott helyet. A költözés oka, hogy a profil miatt elsősorban ősztől tavaszig lehet számottevő bevételről beszélni, éves szinten 15 millió forintról. Tehát megoldást kellett találni az uborkaszezonra, melyre a kávézó tűnt a legjobb megoldásnak, ezzel egy fenntarthatóbb céget működtetve.

Bár egy autista nagyon nehezen alkalmazkodik a változásokhoz, a csapat mégis megtette a nagy lépést egy tágasabb, több lehetőséget kínáló üzlethelyiség felé a Dózsa György úton.

Bővülés ide, vagy oda, amikor a cukrászok magányra vágynak, az új bázison bármikor visszavonulhatnak az emeleten berendezett személyzeti konyhába. A Kockacsoki már csak ilyen, előfordul, hogy valami másképp alakul, mint eltervezték, de a lényeg, hogy a csokoládékészítést semmi se zavarja meg. Még Panír se, az agár, aki egész nap fel-alá járkál a közösségi térben – egy kutya társasága ugyanis jó hatással van az itt dolgozó és idelátogató autista társainkra – számára egyébként is tilos a bejárás a műhelybe.

A bonbontól az Auti-Klubig

A régi üzemet hátuk mögött hagyó team áprilistól nemcsak a kávézni és majszolni vágyó vendégek előtt tárja ki az ajtót; különböző workshopokkal, szakmai fórumokkal készülnek az autista gyermekeket nevelő szülők számára. Egy másik sarkalatos pont a kávézóban található könyvtár. Ákos büszkén veszi le sorban a regényeket, szakkönyveket, hogy bemutassa az ország egyetlen olyan könyvgyűjteményét, ami kifejezetten autisták hozzátartozói számára íródott. Az egyik legfontosabb sajátossága a bővítésnek a már említett fórumok, mint a

Jogos önvédelem tréning, ahol a résztvevők alkalmanként 1000Ft-ért konzultálhatnak egy jogásszal, aki segít eligazodni a fogyatékkal élőket érintő jogszabályok erdejében, vagy a szülőklubok.

Mindennek az emeleten berendezett előadóteremben van a helye. Ugyanitt külön beszélgetés várja azokat a szülőket, akik a közelmúltban szembesültek gyermekeik diagnózisával.

Dénes Ákos // fotó: Sebestyén László

A workshopok árából származó bevétel egy az egyben a vendégelőadók díját fedezi, a Kockacsokinak továbbra is a csokikból, céges megrendelésekből, zsúrokból, áprilistól a kávékból, és a Velux Alapítványok által kapott támogatásból kell előteremteni a bevételt.

Oszd meg!