Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Ha a vonat nem jó irányba dől el, nem lett volna pénzünk újravenni a jelenetet – interjú Justin Linnel, a Halálos iramban-filmek rendezőjével

Vin Diesel úgy fogalmazott nemrég egy interjúban, hogy a pandémia előtt kasszasiker lett volna a Halálos iramban 9. A Universal Studio mégis úgy döntött, hogy megvárják a járvány lecsengését, és egy teljes évet vártak a bemutatóval. Hogyan született meg a megállapodás ezzel kapcsolatban és miért volt magabiztos a stúdió a halasztás kérdésében? A Halálos iramban 9 országos bemutatója június 24-én lesz Magyarországon. Justin Linnel, aki 15 éve rendez Halálos iramban-filmeket, Los Angelesben beszélgettünk.

Majdnem egy évet csúszott a premier, ez alatt az idő alatt egy rendező milliószor megnézheti a filmet és ez alkalom lehet arra is, hogy jeleneteket akarjon újra venni, vagy újra akarja vágni az egész filmet. Úgy tudom, ez nem történt meg. Változtattál volna valamin, ha a pandémia tovább tartott volna?

Nem. Amikor a filmet elkezdjük leforgatni, mindig van egy komoly kötelezettségvállalásunk a franchise miatt és nem az IP-n alapul (szellemi tulajdon a szerk.) . Ettől nem tudunk eltérni. Ebben az esetben is ez az elköteleződés már sokkal hamarabb megvolt, mint ahogyan a járvány kitört.

Hogyan hatott rád és a stábra a világjárvány és az ezzel járó korlátozások?

Lelkileg volt a legnehezebb. Különböző érzelmi stádiumokon mentem át a pandémia alatt. Rajtunk volt az a hatalmas nyomás, hogy be kell fejeznünk a filmet és globálisan éreztem a stábon, hogy nagyon megviseli őket is ez a helyzet. Hihetetlen volt, ahogyan benne volt a levegőben a feszültség, de ettől függetlenül mindenki lelkiismeretesen és zokszó nélkül végezte
a munkáját. Felemelő volt megtapasztalnom rendezőként, ahogy egy csapatként tolják előre az egészet, hogy be tudjuk fejezni a filmet. Aztán a következő nagy kérdés az volt, hogy hogyan fogjuk bemutatni a Halálos iramban 9-et.

Miért döntött végül úgy a Universal Studio, hogy inkább elhalasztja a premiert és miért nem választott más platformot a film bemutatásához?

Leültünk a stúdióval, Vinnel (Vin Diesel, a film főszereplője – a szerk.)  és végül megegyeztünk, hogy kivárjuk a járvány végét. Mert ezt a filmet arra készítettük, hogy az emberek a családjukkal és a barátaikkal elmenjenek a moziba, hogy kikapcsolódjanak és a nagy vetítővásznon nézzék meg. Szabaduljanak ki két órára a valóságukból. Szóval megvártuk, amikor biztonságos körülmények közt vetíthetjük a filmet a mozikban. Nagyon hálás vagyok a stúdiónak, hogy beleegyeztek ebbe. És az, hogy most itt ülünk és erről beszélgetünk, az azt jelenti, hogy nagyon közel
vagyunk ahhoz, hogy ismét normális körülmények közt éljünk.

Tyrese Gibson, Justin Lin, Jordana Brewster és Sung Kang a Halálos iramban 9. világpremierjén, a hollywoodi TCL Chinese Theatre-ben (Fotó: Alex J. Berliner/ABImages)

Miért vagytok annyira magabiztosak azzal kapcsolatban, hogy a nézőket vissza tudjátok csalogatni a mozikba egy ilyen nehéz év után?

Mikor közönségtalálkozón rajongókkal beszélgetek, akkor nagyon sokszor elmondják, hogy úgy érzik, ők is a család tagjai vagy éppen fordítva, hogy a karakterek váltak az évek során az ő családjuk tagjaivá, barátaikká. Szóval minden két évben rájuk néznek – a mozikban –, hogy hol tart most az életük. Mint amikor összefutsz egy régi ismerőssel.

Szerintem a siker titka ebben áll, a karaktereinkben.

Volt egy nagyszerű beszélgetésem Vinnel arról, hogy azt szeretnénk, ha a karakterek együtt fejődnének velük, hogy nőjenek, változzanak, ahogy mindannyian változunk az életben. Most, 15 évvel később (ennyi ideje vagyok részese én is a Halálos iramban családnak) a karakterek még most is együtt vannak, az életük tovább ment, gyerekeik születtek.

Azt hiszem, hogy ez elég egyedi elgondolás az ilyen franchise-oknál és úgy gondolom, hogy ez az egyik mozgatórugója a filmeknek, ezért várja újra és újra a folytatást a közönség. Összeszokott csapat vagytok, régóta instruálod ugyanazokat a szereplőket. Mi a véleményed, más viszony ez, mint azoknak a rendezőknek, akik mindig más színészekkel és stábbal dolgoznak?

A szereplőkkel a kapcsolatunk bizalmi alapon működik. Tudom, hogy előállhatok a legőrültebb ötlettel és rá tudom mindenre venni őket. De ők is jól ismernek már engem. Mindig elmegyünk a végsőkig, pattanásig feszítjük a húrt, de végén mindig megállunk a biztonságos határnál. Az izgatottságunk sokszor odáig visz, hogy egymásra nézünk és azt mondjuk, hogy „Várj! Ez teljesen új, ilyet még senki nem csinált előttünk!”

Néhány évvel tragikus körülmények közt elvesztetted az egyik legfontosabb szereplődet, Paul Walkert…

Ez egy olyan tragédia, amit nem lehet elfelejteni. Különösen most, amikor visszajöttünk az F9-ben, amelyben visszatért Jakob Toretto (John Cena). És ott van Mia (Jordana Brewster), akinek Pablo (Paul Walker) a szerelme volt. Nincs nap, hogy ne jutna eszembe Paul.

A korai kritikák már beszámolnak arról, hogy a Halálos iramban 9 az eddigi leglátványosabb film. Ez a költségvetést is megemelte?

Igen. A jelenetek megvalósításának lehetőségében tudom legjobban összehasonlítani az elmúlt évek költségvetéseinek változását. Mondok egy példát. Amikor az ötödik részt forgattuk, volt egy jelenet, amelyben egy autó oldalról nekiszállt egy vonatnak. Azt a jelenetet lélegzetvisszafojtva figyelte a stáb – velem az élen –, mert

ha a vonat nem jó irányba dől el, akkor nem tudjuk újravenni a jelenetet. Nem lett volna rá költségvetésünk.

Ha most ugyanezt a jelenetet akartam volna leforgatni, akkor nyugodtan hátradőltem volna a rendezői székben, mert meg lett volna a fedezet arra, hogy másodjára is felvegyük a jelenetet. És ez egy nagyon jó érzés, mert visszajelzés arról, hogy jól végezzük a munkánkat és kiérdemeltük, hogy egyre magasabb és magasabb költségvetésű filmeket forgathassunk.

A budget tovább nő és ez minket is arra ösztönöz, hogy egyre több kihívás elé állítsuk magunkat.

Vin Diesel, a franchise oszlopos tagja (színész és executive producer) a Halálos iramban 9 világpremierjén (Photo: Alex J. Berliner/ABImages)

Ezzel a résszel úgy tűnik, elértétek a csillagos eget. Hová lehet innen tovább fejlődni?

Visszautalnék arra, hogy milyen fontosnak tartom a karakterek jelentőségét a franchise-ban. Úgy fogalmaznék, hogy a karakterektől függ, milyen messzire tudunk elmenni. 

Úgy értem, szó szerint elértétek a csillagos eget, mert azt már tudjuk, hogy a Halálos iramban 9-ben a szereplők egészen az űrig repülnek az egyik tuningolt kocsival… Szóval hova tovább?

Ez igaz! (Nevet.) Nem akarok hálátlan lenni és nem akarok fizikálisan még távolabbi helyeket keresni. Nem akarok elmenni a sci-fi vagy a comic book-ok irányába sem. Szeretném azt értékelni, amit eddig felépítettünk és ezen az úton tovább haladni. Abban a nagyon előkelő helyzetben vagyunk, hogy megvan a lehetőségünk, hogy mindent megvalósítsunk, amit csak akarunk. Nem azért, mert ez jár nekünk, hanem azért, mert a munkánkkal kiérdemeljük a következő lehetőséget.

Borítókép: Charlize Theron, Tyrese Gibson, Chris “Ludacris” Bridges, Anna Sawai, Vin Diesel, Director/Producer Justin Lin, Jordana Brewster, Shad “Bow Wow” Moss és Sung Kang a Halálos iramban 9 világpremierjén (Fotó: Alex J. Berliner/ABImages)

Oszd meg!