Generációkon átívelő üzletek – amit elvett a XX. század, visszaadják az utódok

Sok olyan történet került a februári lapba, ami részben arról szól, hogy a XX. század viharai és a szocializmus hogyan akasztotta meg virágzó családi cégek és ágazati integrációk létrejöttét – a történelem miatt elvesztegetett évtizedek lemaradását az utódok igyekeznek pótolni. Mindenki más stratégiával.

Bővebben

Fotó: Sebestyén László

Jön az Airbnb-adó Erzsébetvárosban

A VII. kerületben is bevezetik az úgynevezett parkoló-mérleg díjat: ha valaki szálláskiadásra, például Airbnb-re akar bejegyeztetni egy lakást, egy ingatlan minden megkezdett 50 négyzetmétere után egy parkolóhelyet kell biztosítani, egy parkolóhely megváltásának költsége 2 millió forint plusz áfa – írja az Index.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy 70 négyzetméteres lakás után 5 millió 80 ezer forintot kell fizetni. A díj január hatodika óta hatályos, Erzsébetváros Építési Szabályzatáról szóló rendeletébe pakolták bele.

2018-ban lépett életbe a VI. kerületben is egy hasonló szabály: ha valaki Airbnb-re akar bejegyeztetni egy lakást a kerületben, akkor minden szobáért egyszeri, akár 1,5 millió forintos parkoló-mérleg díjat kell fizetnie. Mivel a VI. kerületben a zártsorú épületek miatt új parkolóhelyet általában nem lehet építeni, ezt pénzben kell megváltani, feltételezhetően a VII. kerületben is ez a helyzet – írja az Index. A VIII. kerületben a rövid távú lakáskiadásnál 2019. január 1-től az “egyéb szálláshely-szolgáltatásokat nyújtókat” a kiadott lakás vagy lakások alapterülete után adóztatja az önkormányzat egységesen 1820 forint per négyzetméter per év értékben.

Borítókép: Sebestyén László

Olvasd el Üzlet rovatunk további cikkeit!
Ezeket láttad?
Címkefelhő