Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Jön a kocsmai kánaán: augusztustól legalább két gyártó termékét kell tartaniuk a vendéglátósoknak minden italfajtából

Legkésőbb augusztus elsejétől bővülni fog a vendéglátóhelyek italkínálata: eddig kell ugyanis összhangba hozni a szerződéseket a kereskedelmi törvény új szabályaival. A lényeg, hogy a legnagyobb beszállítókkal immár nem köthetőek kizárólagos szerződések, és minden vendéglátóhely köteles legalább két különböző gyártó termékeit kínálni.

A parlament tavaly decemberben módosította a kereskedelmi törvényt, hogy visszaszorítsa a hazai vendéglátóiparban a kizárólagos italbeszerzési szerződéseket és elősegítse a kisebb italgyártók piacra lépését. A jogszabályi változások alapján a vendéglátósoknak egyes italkategóriákban (pl. sör, üdítő, ásványvíz) legalább két különböző gyártó termékeit kell kínálniuk. A másik lényeges újdonság, hogy a vendéglátóhelyek italkészleteik legfeljebb 80 százalékát szerezhetik be ugyanazon gyártótól az egyes italkategóriákban, írja a Gazdasági Versenyhivatal Forbes.hu-nak eljuttatott közleményében.

Ez alól csupán a csapolt sör lehet kivétel, ha az érintett vendéglátóhely garantálja, hogy legalább egy kisüzemi sört csapon kínál.

Fotó: MTÜ

Legalább két gyártó termékét kell kínálni

A kizárólagossági tilalom csak a legnagyobb, úgynevezett jelentős piaci erővel rendelkező italgyártókkal kötött szerződéseket érinti. Ezzel szemben augusztustól minden vendéglátósra kiterjedő, általános kötelezettség, hogy kategóriánként legalább két gyártó termékeit vegye fel az itallapra – vagyis kínáljon márkák közti választási lehetőséget a vendégeknek minden kínált italtípusból.

A korábban megkötött, de az új szabályoknak nem megfelelő jognyilatkozatok – több hónapos türelmi idő után – 2021. augusztus 1-én végleg hatályukat vesztik: ekkortól az érintett kizárólagossági megállapodások vagy 80 százalék feletti részesedési megállapodások semmisek.

A Gazdasági Versenyhivatal figyelmezteti az érintett vendéglátóhelyeket, hogy készüljenek fel a változásokra és a törvényi szerint járjanak el az italbeszerzési megkötésekor, illetve a beszállítók kiválasztásakor,

mert aztán a hatóság aztán keményen fellép a jogsértő magatartásokkal szemben.

Borítókép: Sal Gh // Unsplash

Alig nyitott ki, máris bezáratták a szomszédok az új budapesti rendezvényhelyszínt


Oszd meg!