Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Szabó Antal (Poli-Farbe), Dr. Magyar Gábor (BME)

Jön a fűtőfesték – A lakás felmelegítésre alkalmas festéket fejleszt a Poli-Farbe

Speciális, energiatakarékos felmelegítésre alkalmas festék fejlesztésébe kezdett a Poli-Farbe Vegyipari Kft. és a BME.

A fűtőfesték prototípusának megalkotásáról kötött együttműködési megállapodást a Poli-Farbe éa a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karának Távközlési és Médiainformatikai Tanszéke, áll a cég sajtóközleményében.

A speciális falfesték elektromos fogyasztónak minősül, olyan rendszer, amely áramforrásból, szabályozó rendszerből és elektromos vezetőképességgel rendelkező adalékokat tartalmazó festékből áll. A termék a tervek szerint minden háztartásban kiépíthető lesz, de azt csak erre képzett, külön engedéllyel rendelkező szakember tudja majd telepíteni.

A fűtőfesték idő- és hőveszteség nélkül, közvetlenül melegíti a kijelölt területet: körülbelül 6 négyzetméteres felülettel egy 60-70 négyzetméter területű lakást fel lehet fűteni, 300-350 watt/m2 teljesítmény mellett.

A fűtőfesték előnye, hogy használatával jelentősen csökkenthető a lakások ökológiai lábnyoma, és olcsóbb kiépíteni, mint a hagyományos fűtési rendszereket. A fejlesztői csapatban magyar szakemberek vesznek részt, az egyetemi tanszék és a festékgyár csapata ősszel szeretné bemutatni a prototípust a nyilvánosság előtt.

Szabó Antal, a Poli-Farbe ügyvezető igazgatója szerint az innováció forradalmasíthatja a lakásfelújítást a következő évtizedekben. „A projekt innovációs értéke 100 milliós nagyságrendű, a termék a lakosság számára 2020-tól lehet elérhető” – mondta a cég budapesti sajtótájékoztatóján.

A vállalat 2016-ban 10,2, 2017-ben 11 milliárd forintos nettó árbevételt ért el, jelenleg 271 embert foglalkoztat. A Forbes száz legértékesebb magyar kézben lévő cégének listáján a Poli-Farbe Vegyipari Kft. legutóbb a 69. helyet foglalta el.

Borítókép: Szabó Antal, ügyvezető igazgató, Poli-Farbe Vegyipari Kft. és Dr. Magyar Gábor, tanszékvezető, BME VIK Távközlési és Médiainformatikai Tanszék (Forrás: Poli-Farbe Vegyipari Kft.)

Oszd meg!