Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: Jamie Street // Unsplash

Jól jött a kis haladék a lakásépítőknek, válság előtti szinten a piac

Rendületlenül épülnek az új lakások, a legtöbben eladási céllal építkeznek. A piac válság előtti számokat produkál. 

Ugrásszerű növekedés és 8 éves rekord a lakásépítésekben

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) ma publikált adatai szerint, idén a harmadik negyedévben 8589 lakásra adtak ki építési engedélyt, és 3701 lakás épült meg országosan. Az építési engedély negyedéves mutatója önmagában nem kiemelkedő; tökéletesen hozza a lakásépítési boom kezdetének tekinthető 2016-os év óta eltelt időszak átlagát. A használatba vett lakóingatlanok száma ugyanakkor 2013 óta a harmadik legmagasabb, az idei első háromnegyed év pedig egészen 2010 óta rekordot jelent.

Az év első kilenc hónapjában több mint 10 ezer lakást adtak át, ez 28 százalékos emelkedést jelent az előző év azonos időszakához képest

– írja az ingatlan.com a KSH  legújabb adatai kapcsán. Az első háromnegyed évben közel 27 ezer lakás építésére adtak ki engedélyt, ez viszont 6 százalékkal elmarad az egy évvel korábbi adattól. 

„A számok alapján most éppen a kisebb városokban és a községekben élénkül az újlakás-piac. A nem megyei jogú városokban kiadott 2664 építési engedélynél 2008 óta csak a tavalyi hasonló időszakban volt hajszállal magasabb, míg a községek 1845 darabos volumene 2009 második negyedéve óta a legnagyobb” – mondja Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője. „Ennek elsődleges oka a 2017-ben bevezetett egyszerű bejelentés intézménye, ami a kisebb településeken jellemző családi ház építkezéseket könnyítette meg” – teszi hozzá a szakember.

A kiadott építési engedélyek számában a következő negyedévekben sem vár felívelést az OTP Ingatlanpont. Sőt, mivel az értékesítési céllal épült lakások esetében 2019 után újra 27%-ra emelkedik a most 5%-os áfa, a kereslet várható mérséklése is egyelőre általában kivárásra, vagy legalább is megfontoltabb tervezésre ösztönzi a lakásépítőket. A megépülő lakások száma viszont tovább nőhet, hiszen folyamatosan adják majd át az elmúlt három évben tömegével elkezdett lakásokat. Az építkezések hivatalos befejezését mutató használatba vételi engedélyek száma 2019 után is, egy ideig még magas maradhat. Ennek oka nem csak az építési idők elhúzódása, hanem hogy egy

néhány héttel ezelőtti döntéssel a lakásépítők egy kis „haladékot” kaptak az építkezések befejezésére.

Az új szabály szerint ugyanis a kedvező, alacsony áfaszint azokra a 2019 végéig leszerződött lakásokra érvényesíthető, ahol az épület eléri a szerkezetkész állapotot ugyanezen időpontig. Várható tehát, hogy a beruházók és kivitelezők a következő bő egy évben azon iparkodnak majd, hogy eddig eljussanak, utána azonban kényelmesebb tempóban fejezhetik majd be az épületeket.

 “A lakásépítési engedélyek száma a szerény csökkenés ellenére még mindig magasnak mondható. A visszaesésben azonban szerepet játszhat, hogy az építők a már megkezdett beruházásokra koncentrálnak és újakat még nem terveztek a harmadik negyedévben. A vizsgált időszakban még bizonytalan volt a kedvezményes lakásépítési áfa sorsa” – mondja Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Mivel azóta kiderült, hogy a lakásépítők kapnak egy kis haladékot, Balogh arra számít, hogy a lakásépítési engedélyek száma a következő negyedévben, vagyis év végéig még emelkedni fog.  

Építkeznek, hogy eladhassanak 

A kiadott új engedélyeket részletesen megnézve kiderül az is, hogy összesen 10 322 lakóépület építését tervezik az építtetők, ezt 1,2 százalékos emelkedést jelent. A háromnál több lakásos épületekre, vagyis a társasházakra kiadott engedélyek száma pedig 5 százalékkal közel ezer darabra nőtt. Emellett jelentősen, 33 százalékkal 5407 darabra emelkedett az eladási céllal megépült lakások száma,

ez pedig arra utal, hogy az elmúlt években elindított beruházások sorra befejeződnek.

A szakember hozzátette: továbbra is erőteljes növekedés látható a saját használatra épített lakóépületeknél, elsősorban családi házaknál, ezeknek a száma 25 százalékkal közel 4700-ra nőtt a harmadik negyedév végére. A szakértó szerint idén 20 ezer új lakást adhatnak át, ami 8 éves viszonylatban rekordot jelentene, és azt mutatja, hogy a lakásépítések száma a válság előtti szintet közelíti. A lakáspiaci trendeknek megfelelően Budapest mellett a nagy vidéki városokban, megyeszékhelyeken épül a legtöbb új társasház.

Oszd meg!