Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Hanny Naibaho

Jócskán elvette a kkv-k kedvét a cafeteriától az új szabályozás

Érezhetően csökkent a cafeteriában gondolkozó vállalkozások aránya, miután az idei évtől kezdve megváltoztak a szabályok.

A K&H kkv bizalmi index legutóbbi adatai alapján tavaly év végén már csak 10-ből 5 cég tervezett valamilyen béren kívüli juttatást adni dolgozóinak, szemben a korábbi 70 százalékos aránnyal.

Jelentősen megcsappant a béren kívüli juttatásokban gondolkozó cégek száma a cafeteria szabályozás változása miatt, legalábbis a K&H kkv bizalmi index legutóbbi eredményei alapján. Míg tavaly félévkor még a cégek 70 százaléka kalkulált a béren kívüli juttatások valamelyik formájával, addig év végére ez az arány 53 százalékra mérséklődött. Az, hogy ez a szint fennmarad, egyáltalán nem biztos, hiszen az eddig közkedvelt kedvezményes adózású, egyes meghatározott juttatások (mint a helyi bérlet vagy az Erzsébet-utalvány) idén január 1-jétől már jövedelemként adóznak, jelentős többletterhet róva a vállalkozásokra, áll a K&H közleményében.

Év végén a top 3 cafeteria elem népszerűségében nem történt változás, továbbra is a munkába járás költségtérítése a legnépszerűbb (a cégek 27 százaléka él vele), amit a 100 ezer forintig adómentesen adható készpénzjuttatás (17 százalék) és a SZÉP Kártyán történő étkezési hozzájárulás (16 százalék) követ. Idén nagy valószínűséggel jelentősen átalakulhat a cégek bérkiegészítő rendszere, hiszen az eddig rendszeresen nyújtott cafeteria juttatások közül van, ami az új szabályozás szerint már nem tartozik a béren kívüli juttatások közé.

A cafeteria továbbra is a kkv-k körében a legnépszerűbb: a kis- és középvállalkozások alkalmazottainak 60, illetve 69 százaléka számíthat valamilyen juttatásra,

miközben a mikrovállalkozásoknál ez az arány jóval alacsonyabb, csupán 44 százalék. A cégméret mellett a földrajzi elhelyezkedés is számít: az index szerint leginkább Észak-Magyarországon és Pest megyében számíthatnak béren kívüli juttatásra a dolgozók.

A K&H kkv bizalmi indexe a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások következő egy évre jellemző várakozásait vizsgálja 2004 óta; a kutatásban 400 magyarországi székhelyű, 2 milliárd forint éves árbevétel alatti társaság üzleti döntéshozóit kérdezik meg. A legutóbbi felmérés 2018. november 19. és december 4. között történt.

Borítókép: Hanny Naibaho / Unsplash

Turizmus: többet költünk, ha SZÉP-kártyával foglalunk szállást

Cafeteria: megéri okosan adni a juttatásokat

Oszd meg!