Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Turizmus: többet költünk, ha SZÉP-kártyával foglalunk szállást

Drágább szállást foglalunk SZÉP-kártyával, és minden adat azt mutatja, hogy a cafeteria ezen eleme valóban hajtja a belföldi turizmust.

Az elmúlt 11 hónap anonimizált foglalási adatai alapján készített elemzést a SZÉP-kártyák használatáról a SzállásKérés.hu Kft. Ebből kiderül, hogy

a SZÉP-kártyával fizető vendégek hamarabb és hosszabb időre foglalnak, éjszakánként többet fizetnek, viszont tipikusan kisebb létszámmal utaznak.

A SZÉP-kártyával fizetett szállásfoglalások aránya egész évben egyenletesen 21 százalék az összes foglalás között. Ugyanakkor, ha a foglalásokat a tervezett érkezés helyett a foglalás rögzítésének napja alapján csoportosítjuk, azt látjuk, hogy az év első 5 hónapjában a SZÉP-kártyás foglalások felülreprezentáltak (az összes foglalás 25-30 százalékát teszik ki), míg a nyári időszakban alulreprezentáltak (mindössze 15 százalék), majd szeptembertől év végéig hozzák az éves átlagot.

Mind a teljes szállásköltség, mind az egy főre és éjszakára visszaosztott költség magasabb a SZÉP-kártyás foglalások esetében.

Egy SZÉP-kártyával fizető vendég átlagosan 6930 forintot fizet egy éjszakáért, míg egy SZÉP-kártyát nem használó vendég csak 6050 forintot, 15 százalékkal kevesebbet.

A leggyakoribak a két éjszakás foglalások – fizetési formától függetlenül -, ugyanakkor a SZÉP-kártyás foglalások aránya 3–7 éj időtartam esetén felülreprezentált, 6 éj esetén eléri a 27 százalékot is. A legtöbb foglalást az érkezéshez képest 1 héten belül regisztrálták, de itt a SZÉP-kártya erősen alulreprezentált, mindössze 15 százalékot tesz ki, míg például 5 hónapos előrefoglalások esetén már 36 százalékos az aránya.

Talán meglepő, de a SZÉP Kártyás foglalások esetében a gyerek nélküli foglalások átlagos vendégszáma 30 százalékkal alacsonyabb, míg a gyerekkel érkező vendégek esetén a gyerekek létszáma 11 százalékkal alacsonyabb az egyéb fizetési módokat használó foglalásokhoz viszonyítva.

Az eredmények arra is rávilágítanak, hogy a SZÉP-kártya valóban ösztönzi a belső keresletet. Leskó Dániel ügyvezető szerint a foglalások jól kimutatható részénél nemcsak a fizetési mód megváltozását jelenti, hanem ténylegesen olyan utazásokat, amelyek ezen cafetéria rendszer nélkül nem vagy nem ilyen formában, összegben valósultak volna meg. Pontosan ezek a piacra újonnan bekerülő foglalások azok, amelyek a korábban említett eltéréseket okozzák a SZÉP-kártyás, valamint az egyéb fizetési módot használó foglalások jellemzői között.

Oszd meg!