Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Joanna Nix / Unsplash

Jelentősen drágultak az élelmiszerek, de a csökkenő üzemanyagárak lassítják az inflációt

Jelentősen lelassult az infláció, elsősorban az üzemanyagárak szabadesésének köszönhetően.

A várakozásoknak megfelelően lassul az infláció, áprilisban az éves infláció 2,4 százalékos volt, havi szinten pedig 0,6 százalékkal csökkentek az árak. A friss adatokat a K&H közleményben küldte el szerkesztőségünknek.

Az áprilisi adat jelentős lassulás az idén januári kiugróan magas 4,7 százalékhoz képest, egyben pedig kétéves mélypontot is jelent.

Legutóbb ugyanis 2018 áprilisában volt hasonlóan alacsony szinten az éves infláció.

Tavaly áprilishoz képest a szeszes italok és a dohánytermékek mellett az élelmiszerek drágultak jelentősen, utóbbiaknál 8,7 százalékos volt az áremelkedés, részben a koronavírus-járvány miatt. Az üzemanyagok ára 23 százalékkal esett vissza. Márciushoz képest az élelmiszerek 1,4 százalékos drágulásával szemben az üzemanyagok ára több mint 16 százalékkal csökkent.

Havi szinten a szolgáltatásoknál egy-két terület húzta lefelé az inflációt, ilyen volt például a gépkocsikölcsönzés, parkolás díja, garázsbérlet, de a könyvek ára havi szinten 7 százalékkal esett. Egy-két terméknél a gyengébb forintárfolyam is érezteti a hatását, ilyenek például a hűtőszekrények, illetve az új személygépkocsik ára.

Mind  a maginfláció, mind pedig a jegybank által mért inflációs mutatók stabilan magasan maradtak. Emellett áprilisban az inflációs várakozások is növekedtek, és ezek nagy különbségeket mutatnak.

Ez azt vetíti előre, hogy az inflációs alapfolyamatoknál nem lesz hasonló zuhanás a következő hónapokban.

A K&H közleménye szerint a következő időszakban az infláció alakulása nagyban függ attól, hogy a járvány miatt mennyivel ugrik meg a munkanélküliség, ez a fogyasztáson keresztül hat majd az árakra. Kérdéses az üzemanyagárak alakulása. Ha ugyanis az üzemanyagok ára esetleg elkezd emelkedni, akkor könnyen visszatérhet a 3 százalék fölötti infláció.

Kép: Joanna Nix / Unsplash
Oszd meg!

"Egy nyugati mércével mérve elavult pincészetet vettem, szőlőbirtok nélkül, azt nem is adták volna, de pénzünk sem volt rá"