Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Jeff Bezos labdába sem rúgott volna száz évvel ezelőtt – ők voltak a 20. század leggazdagabb emberei

Jeff Bezos vagy Bill Gates vagyona ésszel szinte felfoghatatlan – pedig ha megnézzük, mekkora vagyona volt az előző évszázad leggazdagabbjainak, a mai milliárdosok szinte sehol nincsenek.

A Learnbonds.com nevű oldal ma közzétett becslése azt vizsgálja, hogyan viszonyul az előző évszázad milliárdosainak vagyona 2020 leggazdagabbjainak vagyonához inflációval való kiigazítás után. Az oldal külön-külön és együttesen is összehasonlítja a milliárdosokat.

A 20. század Jeff Bezosa Andrew Carnegie skót-amerikai iparos volt, a Learnbonds számításai alapján 2020-ban is ő végezne a dobogó tetején, „mai” vagyonát 419,8 milliárd dollárra becsülik. Hatalmas vagyonát abból szerezte, hogy 1901-ben eladta cégét, a Carnegie Steel Companyt a JP Morgannek, az üzleten összesen 480 millió dollárt kaszált. Aranykötvényekből 230 millió dolláros bevételre tett szert.

1913-ban vagyona 16,5 milliárd dollár volt, 1919-es halálakor szinte minden vagyonát jótékony célokra hagyta.

Minden idők leggazdagabb amerikaija az olajiparban érdekelt John D. Rockefeller volt; 2020-ra az ő vagyona 384,8 milliárd dollárral lenne egyenértékű. Rockefeller Standard Oil névre keresztelt cége 1913-ban közel 15 milliárd dollárt ért. A vállalat később felaprózódott, olyan egységekre, mint az Amoco, a Chevron Conoco vagy az Exxonmobil. Rockefeller 1937-ben hunyt el.

Utána következik Nyikolaj Alexandrovics Romanov, azaz II. Miklós orosz cár. Az ő vagyona 1913-ban 13,1 milliárd dollárt ért, ez ma 338,6 milliárdnak felel meg. A negyedik helyezett, az indiai Mir Osman Ali Khan vagyonának alapját az arany jelentette. Saját aranygyűjteménye 100 millió dollárt ért, ékszerei négyszerennyit. Khan vagyona ma 259,5 milliárd dollár lenne.

Az ötödik helyezett II. Miklóshoz hasonlóan szintén nem üzletember: Líbia egykori diktátora, Moammer Kadhafi vagyonát halálakor 200 milliárd dollárra becsülték, ami nagyrészt gyémántból és aranyból származott. Az ENSZ szerint valószínű, hogy Kadhafi vagyonának egy része még mindig fellelhető különböző afrikai bankokban. 2020-ban ez körülbelül 226 milliárd dollárt jelentene.

Bezosék labdába sem rúgnának

Ha megnézzük, ezek a számok mit jelentenek a mai milliárdosokra nézve, kijelenthetjük, hogy az Amazon alapítójának, Jezz Bezosnak és társainak száz évvel ezelőtt esélyük sem lett volna a dobogóra. A világ jelenlegi leggazdagabb embere, Jeff Bezos vagyona ma 125 milliárd dollárra tehető, őt a Microsoft atyja, Bill Gates és Bernard Arnault és családja követik, 112,6 és 108 milliárddal.

A világ jelenlegi öt leggazdagabbjának összesített vagyona 514,4 milliárd dollár, szemben az előző évszázad főszereplőivel, akik ha összedobták volna vagyonukat, 1,628 billió dollárt tudhattak volna magukénak. (Becslésük alapján 1913-ban az öt legvagyonosabb ember vagyona 63 milliárd dollárt tett volna ki.)

A Learnbonds kitér arra is, hogy míg az előző évszázad legvagyonosabbjai a világ minden tájáról érkeztek, addig 2020-ban szinte mind amerikaiak, ráadásul ma ugyanúgy nincs nő a listán, mint száz éve.

Borítókép: Twitter // Jeff Bezos

Oszd meg!