Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Javulnak az adatok, enyhítenek a maszkviselési szabályokon az USA-ban

Kisebb csoportokban, kültéren már nem kell maszkot viselni, tömegben továbbra is marad a maszk. 

Keddtől azok az emberek, akik a védettséghez szükséges összes koronavírus elleni oltást megkapták, maszk viselése nélkül is tartózkodhatnak kültéren, de legfeljebb kisebb csoportokban – jelentette be keddi sajtótájékoztatóján Rochelle Walensky, az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) igazgatója – írja az MTI.

Az Egyesült Államokban – a CDC által meghatározott szabályok szerint – két héttel azután tekinthető valaki teljesen beoltottnak, hogy megkapta a Pfizer-Biontech vagy Moderna vakcinák második dózisát, illetve a Johnson & Johnson oltás egyetlen dózisát.

Joe Biden amerikai elnök kedden a Fehér Ház kertjében tartott sajtótájékoztatóján kiemelte: a maszkviselés alól egy parkban piknikező kisebb baráti társaság mentesül, de ha valaki koncertre, sporteseményre, felvonulásra megy, ahol zsúfoltan vannak a beoltott és be nem oltott emberek, a maszkviselés továbbra is kötelező.

“A lényeg egyértelmű: ha beoltják, több dolgot is tehet. Biztonságosabban, kültéren és bent egyaránt. Tehát azoknak, akik még nem kapták meg az oltást ez egy újabb ok, hogy beoltassák magukat”

– fogalmazott az elnök.

Az új útmutatás egy színkódokkal ellátott táblázat segítségével magyarázza el az embereknek, hogy a beoltott és a be nem oltott emberek mit tehetnek beltéren és szabadtéren, maszkot viselve és maszk nélkül.

A CDC azzal indokolta a döntést, hogy egyes tanulmányok megállapították, hogy a Covid-19 vírus átvitelének kockázata jelentősen csökken a szabadban, különösen akkor, ha az egyének betartják az előírt szociális távolságot. Az amerikai szakértők az utóbbi időben többször megkérdőjelezték a szabadban való maszkviselés szükségességét, tekintettel arra, hogy nagymértékben nőtt a beoltott emberek száma.

A CDC adatai szerint az Egyesült Államok lakosságának több mint 42 százaléka kapott legalább egy oltást, közülük pedig 30 százalék már a második dózist is megkapta.

Fotó: Zoeholling // Unsplash

Oszd meg!