Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Ivanka Trumpot hívták meg szakértőnek a CES szervezői, visszafelé sült el

A las vegas-i CES (Global Stage for Innovation) innovációs fesztivál egyik előadójaként vett részt Ivanka Trump, Donald Trump amerikai elnök lánya, politikai tanácsadó. A munkaerőpiac jövőjéről tartott előadást, de sokan nem értettek egyet szakértői jelenlétével.

A CES amellett, hogy fontos hivatkozási pont a technológiai innovációk bemutatására, arról is elhíresült, hogy hajlamosak figyelmen kívül hagyni a női előadókat. A Guardian összeszedte a CES körüli botrányokat és azt is, hogy Ivanka előadása miért volt olaj a tűzre. 2017-ben egyetlen női előadót sem tudtak felmutatni, 2019-ben pedig visszavontak egy innovációs díjat egy női CEO-tól, aki szexuális segédeszközökkel foglalkozó cégét vitte sikerre. Idén még új dress code-ot is bevezettek, hogy ne csorbuljon a szakmaiságuk.

Minden erőfeszítésük ellenére Ivanka Trump meghívása épp maga volt a vörös posztó az aktivistáknak és kritikusoknak, akik szerint „Ivanka nem egy női tech-szakértő, hanem kiváltságos” és az előadásával rossz üzenetet közvetít a rendezvény.

Elisabeth Fullerton tech-befektető azt mondta: „Ez egy sértés a tech-téren mozgó nők számára. Egyetemekre jártunk, mérnökök lettünk, matekot, fizikát és más tudományokat tanultunk. Úgy tűnik, jelenleg nem az számít, mit tudsz, hanem kit ismersz.” Az esemény után még egy új hashtag, a #boycottCES is terjedni kezdett.

Trump egyébként próbált pozitív hangot megütni enyhén kampánybeszédszerű előadásában, az innovációt a leginkluzívabb munkaerőteremtőnek gondolja, oktatási reformot sürget és dicséri a kormány átképzési és újraelhelyezési tevékenységét.

 

„Kiélvezem, ami van, és keményen dolgozom, hogy legyen.”