Üzlet

Megvette az Iron-Techet a lengyel Luma Automation

Forbes
2021. február 26. 2 perc olvasás

Ez a lengyel csoport első akvizíciója az országban. A szigetvári Iron-Tech Zrt. a fémmegmunkálás és az alkatrészgyártás területén tevékeny, több gépipari és vasútipari multi beszállítója.

Megvette a lengyel Luma Automation tőkecsoport a magyar Iron-Tech Zrt. száz százalékát – tudta meg lapunk. A vételár üzleti titok, a részvényátruházás már megtörtént, bár a cégadatokban még nem látszik.

A szigetvári Iron-Tech vállalat a fémmegmunkálás és az alkatrészgyártás területén tevékeny, több gépipari és vasútipari multi beszállítója. A cég Bocskor Tibor kizárólagos tulajdonában állt, a cégvezetésben pedig a Bocskor-család nagyja képviseltette magát. A vállalat 2019-ben 5,8 milliárd forint nettó árbevétellel, és 1,1 milliárd forint adózott eredménnyel bírt. A cég 1999-ben alakult még kft-ként, 2010-ben alakult zárt körű részvénytársasággá, a 2019-es adatok szerint közel 250 embert foglalkoztat.

A Luma Automation egy dél-lengyel városban, Łaziska Górnéban bejegyzett tőkecsoport, amely a kelet-közép-európai régiós gépjárműipar és alkatrészgyártó vállalatai közt keresi akvizíciós célpontjait. Portfóliójukba tartozik a Saga Tools, a Hydomat és a Postep is. A csoport a Máltán bejegyzett Luma Holding része, a holdingcég főleg a fémiparban érdekelt. Ez a csoport első magyarországi akvizíciója.

Mit csinálnak?

Az akvizíciót eladói oldaltól a Grant Thornton Hungary segítette, a cég igazgatója, Menyhárt Attila kérdésünkre hangsúlyozta: az Iron-Technek a komplex, speciális vasútipari alkatrészek terén van kiemelkedő technológiája, valamint átlag feletti, közel 20 százalékos árbevétel arányos eredménye volt, ezért volt vonzó célpont a lengyel társaságnak.

Az Iron-Tech ipari beszállítóként keveset szerepelt a sajtóban. Bocskor Tibor 2018-ban azzal került be a hírekbe, hogy elhagyta a szigetvári futballcsapat, a Szigetvári ZMSE elnökségét, mert elege lett abból, ami a taó-pénzekkel a klub körül történt.