Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Ingatlanpiaci gyorsjelentés: többen fizetnek készpénzzel, mint ahányan hitelt vesznek fel

Továbbra is van tér a hazai ingatlanpiac bővülésére a Duna House elemzése szerint. A jelenleg is tartó lakásár-emelkedés ugyan drasztikusnak tűnhet, a reál értéken mért árak még csak most haladják meg a tíz évvel ezelőttieket. A tranzakciók nagyobb része készpénzes vásárlás, a vevőknek kevesebb mint fele igényel csupán hitelt.

Tíz ügyfélből csupán 3–4 igényel hitelt a lakásvásárlás lebonyolításához, áll a Duna House sajtóközleményében – ez összhangban áll az MNB legutolsó lakáspiaci jelentésével.

Az elmúlt évek árnövekedéseivel párhuzamosan nőtt a hitellel lakást vásárlók aránya, de még mindig csak az ügyletek 30–40 százalékánál kérnek jelzáloghiteles segítséget a vevők. Benedikt Károly, a Duna House vezetési elemzője szerint a hazai hitelállomány Európában alacsonynak számít, van még tér a bővülésre.

Az MNB riportja alapján lakáspiaci tranzakciók 45 százalékához kapcsolódik hitelfelvétel. Ez az előző évi adatokhoz képest 6 százalékpontos növekedést jelent. A Duna House idei utolsó negyedéves adatai erős készpénzes dominanciát mutatnak, ami a magasabb befektetői arányú ügyletekkel magyarázható. Az októberben hatályba lépő adósságfék-szabály a hitelállomány növekedését valószínűleg lassítani fogja.

Borítókép: Sebestyén László

Oszd meg!