Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Magához tér az ingatlanpiac, pörgős lesz az ősz

Augusztusban érezhető volt az ingatlanpiacon az erősebb szabadságolási hullám, ami lassította az ingatlanpiaci tranzakciók átfutási idejét, de a várakozások szerint az idei ősz ugyanolyan aktív forgalmú lesz, mint a tavaszi szezon volt.

A nyár kisebb csúszással érzékeltette hatását a lakáscélú jelzáloghitelpiacon is. Augusztusban 110 milliárd forint jelzáloghitel realizálódott Magyarországon. Igaz, ez az összeg már nem döntött rekordokat, de még így is bőven túllépi a 100 milliárdos álomhatárt – derül ki a Duna House Forbes.hu-nak eljuttatott közleményéből.

A megjelent új hiteltermékeknek köszönhetően több mint 820 milliárd forint értékű jelzáloghitel realizálódott a piacon az első nyolc hónapban, az MNB január–júniusi tényadata és a Duna House Pénzügyek július–augusztusi becslése alapján.

Ingatlan - Verőczi Zoltán / Wikimedia
Fotó: Verőczi Zoltán / Wikimedia

Amíg Pesten és a főváros agglomerációjában viszonylag kiegyenlített kereslet mutatkozott lakásár szempontjából, addig Budán és vidéken továbbra is kiugró értékek figyelhetők meg augusztusban. Vidéken az ingatlanok 39 százaléka 250 ezer forint alatti négyzetméteráron kelt el, ezzel szemben

a budai városrészben a tranzakciók közel fele 900 ezer forint feletti négyzetméteráron cserélt gazdát.

Lakásméret tekintetében a 40-60 négyzetméteres ingatlanok voltak a legnépszerűbbek Budapesten és országosan egyaránt. Közben ha a lakáskiadások sokkal jobban pörögtek.

Míg Budapesten főként befektetési szándékkal vásároltak a vevők ingatlant, addig vidéken az elsődleges motiváció a nagyobb lakásba való költözés volt.

Borítókép: Nuno Alberto // Unsplash

Oszd meg!