Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

fotó: Sebestyén László

Egyre nehezebb eladni a használt lakást Budapesten, a megyeszékhelyeken futnak föl az árak

Külön utakat jár a az új és a használt lakások piaca. Az újak még drágulnak, a használtak ára azonban a plafonhoz közelít – legalábbis Budapesten. A megyeszékhelyek felértékelődhetnek.

Az új és a használt lakóingatlanok piaca a nyáron még jobban elszakadt egymástól. Az újaknál növekszik kínálat, erősödik a kereslet és az árak is felfelé mennek. Közben a használtaknál országszerte lelassult a drágulás, nagyon eltérő a tempó a budapesti és a vidéki lakáspiacon, részben a befektetők körében is egyre kedveltebb megyeszékhelyek felértékelődése miatt, derül ki az ingatlan.com forbes.hu-nak küldött közleményéből.

A fővárosi piac kezd elfáradni

Az árak emelkedése és az adásvételek számának csökkenése nyomást helyez azokra, akik fontolgatják az eladást, ez hozhat némi árkorrekciót a jövőben, igaz, sokkal így sem lesznek olcsóbbak az eladásra kínált lakóingatlanok.  Budapesten szeptember közepén a kínálati piacon 770 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár, ugyanakkor a fővárosi piac is kétarcú:

míg a belvárosi kerületekben már két éve csökkennek az árak, külső kerületekben 10 százalékkal emelkedtek.

Egyértelműen lassul a drágulás a fővárosban. Forrás: ingatlan.com

Megyeszékhelyekre, egyetemvárosokra irányul a figyelem

Főként az egyetemvárosok és a jelentősebb munkaerő-kínálattal rendelkező, iparilag fejlettebb megyeszékhelyek és térségek jelentik a célpontot a befektetők számára is. Ezekben a városokban a bérleti díjak nem csökkentek, és az árak is jobban emelkednek mint a fővárosban. Győrben, Debrecenben, Szegeden és Pécsen az átlagos négyzetméterár 384-541 ezer forintot tett ki.

Rákapcsoltak az egyetemvárosok. Forrás: ingatlan.com

Magyarországon az emberek 90 százaléka saját tulajdonú ingatlanban él, ezért ha kevesebb a vevő a piacon, akkor

egy tervezett költözés esetén a meglévő ingatlant egyre nehezebb értékesíteni, míg a következő otthonért egyre többet kell fizetni,

mutat rá az ingatlan.com. Emiatt és az idén bevezetett extra kedvezmények és állami támogatások miatt viszont egyre többen keresik a következő otthonukat az új lakások piacán. Összességében a használt lakások piacát jellemző visszafogottabb kínálat és kereslet miatt idén ősszel tavalyhoz és a 2019-hez képest is alacsonyabb lakáspiaci forgalommal lehet számolni.

Borítókép: Sebestyén László

Oszd meg!