Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Tierra Mallorca / Unsplash

Rekordkereslet a kiadó nyaralók iránt, a balatoni árak messze verik a budapestieket

A járványhatás miatt a nagyvárosokból a nyaralótérségekbe költöző munkavállalók miatt lehet enyhébb a verseny a nagyvárosi albérletekért a csúcsidőszak előtt.

A Balaton északi partján a kiadó ingatlanok átlagos bérleti díja 280 ezer forint volt július elején, de Balatonfüreden ennél is drágábban kínálták azokat. A déli partot pedig 250 ezer forintos átlagos havi bérleti díj jellemezte – írta a Forbes.hu-nak eljuttatott elemzésében az Ingatlan.com.

Budapesten havi 140 ezer forintnál tartanak az átlagos bérleti díjak, a nagy egyetemvárosokban – Debrecenben, Szegeden, Miskolcon, Pécsen – pedig havonta átlagosan 85-100 ezer forintot kérnek a tulajdonosok a bérlőktől. 

Felpörgő albérletpiac: a halogató egyetemisták drágábban találhatnak maguknak lakhatást

Az eladó nyaralók iránti erős érdeklődés az üdülőövezeti lakóingatlanokat már korábban is a befektetők céltáblájára tette, de

most a kiadó nyaralók is ötéves keresleti csúcsot döntöttek.

Ez a jelenség enyhítheti a bérlők közti versengést a nagyvárosok albérletpiacain, ami most kapóra jöhet az egyetemistáknak és főiskolásoknak.

Nagyvárosból a tópartokra

“Az idén, már a nyaralási szezon előtt, az év első hat hónapjában több mint ötéves csúcsra emelkedett a kiadó nyaralóövezeti ingatlanok iránti kereslet. Ez javarészt a koronavírus-járványnak, azon belül a pandémia során elrendelt karanténnak, ezzel összefüggésben pedig a távmunka és home-office térnyerésének köszönhető.

A felsőoktatási felvételi ponthatárok jövő heti kihirdetése után az albérletpiacra tartó diákoknak ez sokat segíthet, mert a keresettel rendelkező bérlők egy része a nagyvárosokból a nyaralóövezetekbe költözött. Emiatt a diákoknak nem kell a következő hetekben olyan éles konkurenciaharcra számítani az egyetemvárosok albérletpiacain” – mondta Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Hozzátette, hogy

a nyaralótérségek közül főként a balatoni és a Velencei-tó melletti kiadó ingatlanok iránt ugrott meg a kereslet.

2016 első félévéhez képest a balatoni északi és déli parton is háromszorosára nőtt a kiadó lakóingatlanok iránti érdeklődések száma 2021 első hat hónapjában. A Velencei-tónál 500 százalékkal nőtt az elmúlt hat évben a bérelhető ingatlanok iránti érdeklődések száma.”

Balatonfüreden 300 ezer forint közelében egy albérlet

Az Ingatlan.com adatai szerint a Balaton északi partján lévő kiadó ingatlanok havi átlagos bérleti díja a kínálati piacon 280 ezer forintra rúgott július elején. Balatonfüreden például 295 ezer forintot tett ki.

A déli partot 250 ezer forintos bérleti díj jellemezte, ezen belül a siófoki bérelhető ingatlanokat havi 225 ezer forintért kínálták a tulajdonosok.

A Velencei-tó melletti térségben – Velencében és Gárdonyban – 190 ezer forintot tett ki a bérleti díj július elején.

A tóparti kiadó ingatlanokért mélyebben zsebbe kell nyúlni, mint a budapestiekért.

Miközben Budapesten az átlagos havi bérleti díj 140 ezer forintnál tartott ekkor. Igaz, a legjelentősebb kínálatot felvonultató, népszerű kerületek közül a XI-ben és a XIII-ban az átlagosnál kicsit magasabb, 150 ezer forint volt az átlagos bérleti díj.

A nagyobb egyetemvárosok közül Debrecenben 110 ezer, Szegeden több mint 102 ezer, Miskolcon 85 ezer, Pécsen pedig 95 ezer forint volt az átlagos bérleti díj.

Kép: Tierra Mallorca // Unsplash

Oszd meg!