Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Itt a jó idő, nyit az ország, de ne most vegyél nyaralót

Kitart a végtelen drágulás: a Balaton mindkét partján 700 ezer forint fölött van egy átlagos négyzetméter, minden felkapott üdülőövezet árai emelkedtek.

Hiába a járvány, nem gyengült a magyar ingatlanpiac, sőt, annyira rárepült a magyar a nyaralókra, hogy a legfelkapottabb övezetekben tavalyhoz képest is súlyos a drágulás. Balogh László, az ingatlan.com vezető elemzője úgy magyarázta: a járvány tavaly tavasszal hozott némi megtorpanást az országos lakáspiacon, de ez a nyaralókra ez nem volt igaz. „Ez pedig részben a karanténhatásként emlegetett tényezővel magyarázható,

sokan a korlátozások miatt a kerttel rendelkező, vízparti vagy ahhoz közeli települések felé fordultak.” A nyaralók drágulása nem újkeletű: 2016 óta 2,5-szeresére nőttek az átlagos árak.

Nyilván a Balatonnál a legsúlyosabb a helyzet: a tó mindkét partján az átlagos négyzetméterár átlépte a 700 ezer forintos lélektani határt, erre eddig kizárólag Budapest volt képes az országban. Az északi parton tavalyhoz képest 35 százalékkal nőttek az árak, 756 ezer forint egy átlagos négyzetméter. Az északi parton ugyanakkor a kínálat majdnem a felére szűkült.

A déli parton sem jobb a helyzet, 20 százalékos emelkedéssel kerek 700 ezer forintra érkezett meg egy átlagos négyzetméter.

Ugyanakkor a tó mindkét partján vannak olyan települések, ahol bőven egymillió fölött kell fizetni egy négyzetméterért, ilyen Tihany, Szántód vagy épp Alsóörs.

„Nem tudunk elég drágát mutatni”

Erről Benedikt Károly, a Duna House elemzője is beszélt a Forbes.hu-nak: „Sokan keresnek nagyobb lakást, plusz egy szobát, kertet, erkélyt, ez eddig is látható volt, de a mostani felfutás mögött egyértelműen a járvány áll. Tavaly a Balatonon a kínálat már nem tudta tartani a lépést a kereslettel,

nem tudtunk olyan drága ingatlant mutatni, amit ne vettek volna meg.”

Más felkapott helyeken is elképesztően drágulnak az ingatlanok. A Tisza-tónál 20 százalékos az áremelkedés tavalyhoz képest, bár itt bagatell összegeket kell fizetni, 172 ezer forintból már kijön egy átlagos négyzetméter, ami egy 100 négyzetméteres ingatlant 17,2 millió forintra áraz, ami elenyésző a nagyvárosokhoz képest.

Dunakanyar népszerű települései közül Zebegényben, Nagymaroson, Visegrádon idén júniusban 457-542 ezer forintért kínálták eladásra az ingatlanok négyzetméterét, ez pedig 44-59 százalékos éves drágulásnak felel meg. Velencei-tónál Gárdonyban az átlagos négyzetméterár idén június elején 655 ezer forint volt, ez 20 százalékos emelkedést jelent éves szinten. Velence településen pedig 17 százalékkal 618 ezer forintra nőttek, miközben az eladó lakóingatlanok száma, azaz a kínálat lényegében stagnált.

A Balaton vezeti a statisztikákat. Forrás: Unsplash

Borítókép: Johnny Vigersten / Unsplash

Oszd meg!